Dragan Čović: Nije svako zlo ni za zlo

Vijesti 06. apr 202010:40 > 10:46
N1

Predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Dragan Čović ističe rad Vlade Republike Srpske i, donekle, Federacije BiH u doba krize i upozorava da je bilo pokušaja da se u nekoliko sredina epidemija virusa korona - zloupotrijebi.

Predsjedavajući Doma naroda Parlamentarane skupštine BiH Dragan Čović ističe profesionalnost onih koji su uključeni u zaštitu stanovništva, ali upozorava da je sistem mehanizma koordinacije različitih nivoa vlasti loš, te da je bilo pokušaja političke zloupotrebe krize.

Čović navodi da su nakon prvih dana epidemije virusa korona i uhodavanja krizni štabovi profunkcionisali i da nosioci vlasti na pojedinim nivoima dosta dobro odrađuju svoj posao.

“Nadam se da ćemo usavršavati te instrumente i da ćemo na centralnom nivou imati ključne informacije, jer nisam siguran da podaci koje danas imamo odražavaju realnu situaciju na terenu, s obzirom da je nejednaka dinamika testiranja stanovništva na pojedinim područjima”, pojašnjava Čović, koji je predsjednik HDZ-a BiH.

On naglašava da ljekari i epidemiolozi savršeno dobro rade i da su uspjeli većinu naroda uvjeriti u opasnosti i načine kako se sa tim može nositi. Istovremeno, upozorava da je mehanizam koordinacije između različitih nivoa vlasti u BiH loš, da se često radi o improvizaciji, kao i da ponekad zavisi od ličnih odnosa.

Čović napominje da svakodnevno komunicira i sa liderima SNSD-a, SBB-a i SDA Miloradom Dodikom, Fahrudinom Radončićem i Bakirom Izetbegovićem, da svakodnevno ima video- konferencije sa pojedinim nosiocima vlasti na svim nivoima i da se sistemski to dosta dobro radi.

On upozorava da je bilo pokušaja da se u nekoliko sredina epidemija virusa korona – zloupotrijebi.” Neki su pokušali da pandemiju iskoriste i naprave nešto političkog profita – naročito u Sarajevu”, pojašnjava Čović.

Čović navodi da je riječ o nečasnim stvarima, kao i da su neke stranke epidemiju koristile za političke obračune i “preslagivanje” unutar BiH.

“Imamo slučaj sa izborom i smjenama u Centralnoj izbornoj komisiji /CIK/ BiH kada je SDA pokušala i djelimično realizovala želju da preglasavanjem u Predstavničkom domu i bez dogovora sa bilo kim od aktera vlasti riješi pitanje CIK-a”, pojašnjava Čović.

On ističe da je vrijeme epidemije pokazalo da se odluke mogu donositi brzo i da su za to primjeri vanredne mjere u Republici Srpskoj i donekle u Federaciji BiH.

Čović vjeruje da će uskoro biti održana sjednica Parlamenta Federacije BiH, i Predstavničkog i Doma naroda, da bi ispratili zakonska rješenja koja je Vlada Federacije BiH donijela.

Kada je riječ o sjednicama Parlamentarne skupštine BiH, Čović objašnjava da su “spremni, ali da, u ovom trenutku, zakazivanje sjednica tog parlamenta – ništa ne znači”.

“Meni je najvažnije da vlade Republike Srpske i Federacije BiH, te Savjet ministara rade koliko-toliko normalno i da ne bude sankcionisano nijedno ustavno ni zakonsko ovlaštenje izvršne i zakonodavne vlasti”, ističe Čović.

On poručuje da se BiH bez zajedničkog djelovanja teško može oduprijeti ekonomskim, fiskalnim i socijalnim prolblemima.

Predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH navodi da je sa partnerima u EU napravljena odlična komunikacija u proteklih mjesec dana i da nijedan kanal nije zatvoren u finansijskoj i materijalnoj pomoći.

On objašnjava da, zahvaljujući specijalnom predstavniku EU u BiH Johanu Zatleru, kao preko Hrvatske koja je predsjedavajuća Savjeta Evrope, postoji komunikacija sa svim nosiocima vlasti u EU.

Čović napominje da su veliki resursi Oružanih snaga angažovani u posljednje vrijeme, kao i da se mora imati u vidu angažman Granične policije koja je uradila ključan posao u zadnja dva mjeseca kada je riječ o granici BiH i kontroli prelaza.

“Cijeli sistem institucija i ljudi koji prate i uključeni su u borbu sa pandemijom moraju biti prepoznati u budžetu”, smatara Čović.

Za servisiranjse spoljnog duga u ovoj godini treba usmjeriti oko 800 miliona KM, navodi on i najavljuje da će njegov prijedlog biti da se pokuša napraviti moratorijum za otplatu spoljnog duga za ovu i moguće iduću godinu.

Ukoliko bude tako, tih 800 miliona KM treba da se usmjeri u oporavak privrede. Tu će nam trebati mnogo snažnija koordinacija, više profesionalizma i iskrenog odnosa jednih prema drugima.

Tu će biti pokušaja različitih prevara i mora se napraviti jasan i transparentan sistem kako ne bi potpuno uništili povjerenja koja smo između sebe izgradili”, upozorava Čović.

On naglašava da treba pomoći i malim najosjetljivijim preduzećima, koja su i najvitalnija, te da se malom finansijskom ili nekom drugom pažnjom ona mogu brzo da vratiti u život.

Za Čovića heroji ovog vremena su policija, medicinski kadar, cijeli zdravstveni sektor i svi sektori koji su u ovoj novonastaloj situaciji angažovani.

“Insistiraću na transparentnosti svega što radimo, i ako se jedna marka donira – mora se znati tačno kome se daje. Sve što od opreme dolazi u BiH mora biti podijeljeno transparentno, a mehanizmi raspodjele trebaju biti što bolji da bi se to što pravičnije raspodijelilo”, napominje Čović.

“Nije svako zlo ni za zlo”, navodi predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Dragan Čović i zaključuje: “Hajdemo ga iskoristiti da napravimo puno dobrih stvari koje nismo bili u stanju da napravimo u nekom drugom vremenu”.

Sve informacije o korona virusu čitajte u našem Blogu uživo i na stranici Koronavirus.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad