Pilav potvrdila: Očekujemo rast broja oporavljenih sugrađana

Vijesti 06. apr 202013:33 > 13:39
N1

Aida Pilav, epidemiologinja i predsjednica Kriznog štaba Kantona Sarajevo, u obraćanju je kazala da od ukupnog broja oboljelih od korona virusa su registrovana i dva potpuna oporavka, a u narednih 48 sati - taj broj bi se mogao i povećati.

Kako je kazala, čekaju se rezultati testiranja za dva stanovnika KS, a ako njihovi nalazi budu negativni nakon retestiranja, moći će se kazati da se povećao broj oporavljenih.

“Od ukupnog broja pozitivnih imamo dva potpuna oporavka. Razrješena je mjera izolacije, i čekamo retestiranje za dva sugrađanina. Za 48 sati, ako ona budu negativna, mogu reći da ćemo imati povećan broj oporavljenih”, navela je Pilav.

Pilav je prenijela presjek stanja za 6. april 2020. godine, do 08:00 sati ujutro, do kada je registrovano 46 oboljelih ukupno.

“U samoizolaciji je 1.504 osoba, 2.680 pušteno iz izolacije, pet je pozitivnih. Taj trend se zadržava i uvijek je sličan. Jedna osoba je retestirana”, kazala je Pilav.

“Na Univerzitetskom kliničkom centru u Sarajevu – odjel Podhrastovi, smješteno je sedam pacijenata, jedan je na respiratoru – dva su u oporavku i čeka se njihov otpust”, rekla je.

Državljani BiH koji su stigli iz Švedske u Sarajevo, smješteni su na lokaciji Studentskog centra Bjelave.

“Napravili smo koridor, sačekala ih je ekipa. Napravljen je prvi pregled. Bilten o zdravstvenom stanju ćemo dati – ali prvi skrining govori da nema posebnog poremećaja zdravstvenog stanja”, izjavila je Pilav.

U Kantonu Sarajevo do sada su zabilježena četiri smrtna slučaja od korona virusa.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad