Naša stranka: Prijedlog zakona za smanjenje plaća parlamentaraca i ministara

Vijesti 06. apr 202014:15 > 14:21
Naša stranka

Poslanici Kluba poslanika Naša stranka-Nezavisni blok u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine uputili su danas u proceduru Prijedlog zakona o obaveznim doprinosima zvaničnika u institucijama BiH za borbu protiv pandemije COVID-19.

“Ovim lex specialis prijedlogom je predviđeno obavezno izdvajanje 20% ostvarene neto plaće svih izabranih i imenovanih zvaničnika i savjetnika u institucijama Bosne i Hercegovine, uključujući diplomatsko-konzularnu mrežu i institucije koje se ne finansiraju iz budžeta. Zakon nalaže Vijeću ministara BiH da u roku od 15 dana uspostavi fond za prikupljanje navedenih sredstava, te da ta sredstva usmjeri za borbu protiv pandemije COVID-19 i njenih socijalnih i ekonomskih posljedica”, navode u saopštenju iz Naše stranke. 

“Vijeće ministara je obavezno izvještavati Parlamentarnu skupštinu BiH o prikupljanju i utrošku navedenih sredstava najmanje jedanput mjesečno”, poručuju.

Ovaj Prijedlog zakona osigurava prikupljanje značajnih sredstava, njihovo ciljano usmjeravanje, bez mogućnosti korištenja istih za potrebe koje nisu povezane sa borbom za suzbijanje pandemije i njenih posljedica, uz istovremeno očuvanje stabilnosti zdravstvenih i penzionih fondova – navode između ostalog.

“Poslanici Naše stranke i Nezavisnog bloka su istovremeno u proceduru uvrstili i Prijedlog amandmana na Ustav Bosne i Hercegovine kojim se predviđa brisanje trenutne odredbe Ustava koja ne dozvoljava smanjenje plata za vrijeme trajanja mandata”, navode.

Kako je poručeno – ovu odredbu treba svakako izbrisati, a trenutna situacija nalaže još hitnije djelovanje po tom pitanju.

Iz Naše stranke poručuju da i pored zastoja u radu državnog parlamenta, poslanici Naše stranke su u proteklih osam dana u proceduru dostavili tri prijedloga zakona, jedan ustavni amandman te inicijativu za održavanje sjednica elektronskim putem.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad