Emina Abrahamsdotter za N1: Umorna sam od BiH, nisam optimista

Vijesti 06. apr 202015:48 > 20:40
N1

Ranije je bila predsjednica Foruma sindikalnih aktivista i aktivistica SDP-a Bosne i Hercegovine, a danas djeluje u Iraku, gradu Erbilu, kao ekspertica za pitanja rodne ravnopravnosti. Politologinja Emina Abrahamsdotter govorila je, u jeku krize uzrokovane koronavirusom, za N1 televiziju u emisiji "Izvan okvira".

O aktuelnoj situaciji na globalnom nivou, Abrahamsdotter kaže kako se može opisati i kao “kriza kapitalizma” jer problemi s kojima se suočavaju zemlje širom svijeta, pa tako i zemlje regije Balkana pokazuju sve nedostatke kapitalističkog sistema. Govorila je i o odnosu bosanskohercegovačkih zvaničnika prema gađanima u aktualnom trenutku:

“Poznavajući situaciju u BiH i način na koji se vlast ophodi prema ljudima, nisam baš optimistična. Mislim da vlasti u BiH imaju jako nizak kapacitet upravljanja državom, a posebno kad je u pitanju upravljanej državom u ovakvim situacijama. Ako je već od raspada Jugoslavije prošlo trideset godina, a mi se bavimo istim problemima – onda to govori o kapacitetu vlasti. Mislim da vlast u ove tri denecije nije bila takva da se ponašala po principu meritokratije”, kazala je za N1 politologinja Emina Abrahamsdotter javivši se iz iračkog Erbila, te je poručila kako najpametniji i najsposobniji u BiH nisu na pozicijama moći, već da se ondje nalaze ljudi koji se najbolje znaju dodvoravati političkim moćnicima.

Ogromna je, prema njezinom mišljenju, cijena koju građanke i građani Bosne i Hercegovine plaćaju godinama i koju će nastaviti plaćati.

Radnička prava nakon “krize Corona”

Cijenu će platiti obični ljudi, a među njima su radnici, kaže Abragamsdotter, podsjetivši na to da je ova kategorija stanovništva platila i cijenu rata i privatizacije.

“Tako će platiti i cijenu pandemije. Sistem ne radi ništa da ljudima osigura sigurnost. Prije nekoliko dana sam dobila poruku od radnika da je dobio otkaz, zato što ga je neko optužio da je bio u Italiji. A nije bio u Italiji. I sad je odjednom to postalo pravna osnova za otkaz. Radnici su u nemilosti poslodavaca, a nisu ni organizirani. Svoje probleme rješavaju pojedinačno ili u grupama, što je nedovoljno. Radnici će ovo debelo odjetiti na svojoj koži”, zaključila je.

Pogledajte snimak kompletne emisije.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad