Novalić: Izglasan zakon, novo svjetlo u borbi protiv korona virusa

Vijesti 06. apr 202017:42 > 17:43
N1

Fadil Novalić, premijer Federacije Bosne i Hercegovine pohvalio je pohvalio je penzionere i starije osobe od 65 godina, koji se mogu kretati u periodu od 08:00 do 12:00 sati, na ažurnosti i na poštivanju svih mjera koje je donio Federalni štab Civilne zaštite.

Pohvalio je i sve one koji se nisu kretali u tom periodu – kako se ne bi izložili riziku.

Novalić je u obraćanju potvrdio da je Vlada FBiH nabavila 150.000 testova na korona virus, te sa ranije kupljenih 20.000 – to predstavlja zadovoljavajući broj za širokopojasno tesitranje. Novalić je poručio da će Vlada FBiH reagovati ako bude potreban dodatni broj testova.

Potom se Novalić okrenuo izvještaju sa sjednice Vlade FBiH koja je završena.

“Izglasan je zakon o ublažavanju negativnih ekonomskih posljedica. Taj zakon je novo svjetlo u borbi protiv korona virusa na ekonomskom polju. Prema informacijama iz zdravstvenog sektora, nastavlja se nabavka sredstava za zdravstveni sektor, respirator i odijela”, rekao je Novalić.

“Podržavat ćemo građane i ljekare u borbi protiv korona virusa”, kazao je premijer FBiH.

Usvojeni zakon će odgovoriti na pitanje kako zaštititi ljude koji su dobili otkaz za vrijeme trajanja globalne pandemije korona virusa.

“Koliko ga brzo donesemo na parlamentima, on će poslati poruku da poslodavci nemaju potrebe za opuštanjem”, izjavio je.

Novalić je istakao kako biroi za zapošljavanje mogu primiti određeni broj ljudi, a ako bude potrebno Vlada FBiH će iz stabilizacionog fonda dati sredstva biroima.

Novalić je poručio: “Kredite neće vraćati oni koji izgube posao.”

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad