Čerkez: Mjere su nam svima promijenile život, ali daju rezultate

Vijesti 06. apr 202017:53 > 17:55
N1

Goran Čerkez, član Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva, u obraćanju javnosti rekao je da se očekuje rast oboljelih od korona virusa, međutim istakao je da ljudima mora biti jasno da mjere koje su donesene daju rezultate u borbi protiv širenja pandemije.

Čerkez je prenio da je u FBiH testirano 3.320 ljudi, a da je prema posljednim podacima ukupno 371 pozitivnih slučajeva.

“Očekujemo rast oboljelih od korona virusa. Mjere koje su donesene – promijenile su nam život. Mjere daju rezultate. To vidite po kretanju i trendu oboljelih. Jedine doprinose usporavanju širenja korona virusa. Moramo ih nastaviti provoditi kao mjere zaštite”, poručio je Čerkez.

Zajedno se moramo boriti protiv korona virusa, istakao je Čerkez.

“Ono što je bitno – građani ako imaju simptome, pogotovo blaže, ti simptomi su respiratorne prirode, grlobolja, kašalj, malaksalost, da ne odlaze na posao razmišljajući da to nije korona. Bitno je da svi u takvim trenucima obratimo ljekarima i postupamo prema pravilu koje je doneseno”, poručio je.

“Nemojte ići na posao ukoliko nemate neki od navedenih simptoma. Molim vas da se svi pridržavamo mjera”, kazao je Čerkez.

On se također zahvalio penzionerima i ljudima starijim od 65 godina koji su dostojanstveno obavili svoje obaveze u preporučenom terminu.

“Pokazali su spremnost da mogu provoditi sve propisane mjere, pokazali su da su spremni neugrožavati ni sebe ni zdravlje drugih”, kazao je.

Čerkez se zahvalio i Vladi FBiH na kupovini dodatnih 150.000 testova na korona virus.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad