Lagumdžijina poruka političarima: Ne igrajte se, ovo će vama doći glave!

Vijesti 06. apr 202018:59 > 19:02
N1

Mene je razočaralo što sam mislio da mnogi političari neće iskoristit ovu situaciju za populizam. Nadam se da će nas ova situacija izliječiti od nacionalizma, da će dobiti "crveni karton" i da će krenuti demokratizacija društva, kazao je u Danu uživo na N1 prof. dr. Zlatko Lagumdžija.

Da li se osjećate odgovornim za ovo stanje jer ste i vi nekada bili u vlasti i učestvovali u procesima?

Rekao sam to mnogo puta pa ću još jednom ponoviti. Kada smo pravili Aprilski paket rekao sam da se svi, koji smo učestvovali, trebamo povući ako se ne usvoji. Izgleda, jedini sam se ja povukao. Nemojte mene pitati za ovo što se u posljednjih šest godina dešavalo jer za to ne snosim odgovornost.

VEZANa VIJEST

Koliko je pogubna da nemamo budžet na državnom nivou, na šta nas upozorava međunarodna zajednica?

Priča o budžetu je jasna, mi ne možemo ući u godinu sa privremenim budžetom. Nema dileme da se budžet mora pod hitno usvojiti. Tu Predsjedništvo Bosne i Hercegovine ima najveću odgovornost. Imate člana Predsjedništva koji kaže da neće usvojiti budžet ako ne bude manji za 30 posto. Također, imate napad iz Republike Srpske na Centralnu banku BiH, a tu se ne radi samo zbog novca. Ukoliko bi došlo do urušavanja Centralne banke mi ne bismo mogli dobiti kredite od međunarodnih finansijskih institucija, a direktna posljedica bi bila pad konvertibilne marke, ostali bi bez sidra koji ovu zemlju drži na okupu, a brod koji se zove Bosna i Hercegovina bi onda plutao u, Bog zna, koliko čamaca. Republika Srpska ima duplo veći unutrašnji dug od Federacije BiH i oni hoće da mi platimo ono zbog čega su na koljenima i bez korone.

Mene je razočaralo što sam mislio da mnogi političari neće iskoristit ovu situaciju za populizam. Nadam se da će nas ova situacija izliječiti od nacionalizma, da će dobiti “crveni karton” i da će krenuti demokratizacija društva. Također, poručio bih političarima vrlo otvoreno – ne igrajte se, ovo će vama doći glave!

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad