FlyBosnia doprema kupljenu medicinsku opremu, traži se podrška države

Vijesti 06. apr 202019:14 > 19:18
N1

Kompanija FlyBosnia dopremat će medicinsku opremu koju je nedavno za brojne bolnice u Federaciji BiH, između ostalih, kupio direktor Violete Petar Ćorluka. Proces neće biti jednostavan i skupo će koštati.

Stoga nadležne institucije, uz zahvalu svim dobrim ljudima, mole da opremu ne kupuju na svoju ruku, te da se ipak odluče prethodno konsultuju s kriznim štabovima, i stručnim osobljem, kako bi ono što je najpotrebnije, i najjednostavnije došlo do krajnjih korisnika, građana. Na namjenski Ministarstva sigurnosti BiH stigla je i uplata United Grupe u iznosu od 715 hiljada maraka.

Trenutno međunarodni transport predstavlja problem. Kineska strana je u kontaktu s relavantnim institucijama u BiH, naveli su za N1 u Ambasadi NR Kine. Transport medicinske opreme, vrijedne više od 400 hiljada maraka, nakon što pribavi neophodne dozvole, vršit će kompanija Flybosnia.

“FLYBOSNIA visoko cijeni potez kompanije Violeta koja je za €200,000 direktno kupila medicinsku opremu u Kini. Oprema je trenutno dopremljena u Quandong i čeka da se preveze u BiH I čini je preko 420,000 artikala raznih zaštitnih maski, maski za doktore, rukavica, sterilizinarih odijela uključujući i respiratora koje idu u bolnice u Bihaću, Tuzli, Banjaluci, Mostaru, i Sarajevu. Kompanija Violeta nas jeste kontaktirala i sada zajedno tražimo podršku državnih institucija i međunarodne zajednice da se uključe u plaćanje osnovnih troškova prevoza. FLYBOSNIA I Al Shiddi Grupacija su donirale po €20,000 za troškove prevoza navedene medicinske opreme”, naveli su za N1 iz ove kompanije.

Premijer Federacije, Fadil Novalić, nedavno je gostujući u programu N1 najavio kako se pregovara i nabavka visokoprofesionalnih respiratora iz Kanade. No, iz komapnije Flybosnia navode – za ovaj slučaj niko ih nije kontaktirao, opet ako i bude, neće biti u mogućnosti odgovoriti zahtjevu, jer za Kanadu avioni, ne mogu letjeti.

“Postoje i drugi vidovi dostave, cargo, DHL, UPS i sl.”, kazao je Fahrudin Solak iz Kriznog štaba FBiH.

Pojedini mediji nedavno su objavili kako se u akciju pomoći građanima BiH uključio i privrednik Hajriz Brčvak, koji boravi u Njemačkoj. Opremu je također kupio u Kini.

“Radi se o medicinskoj opremi koja se sastoji od 15.000 maski za lice, 100.000 rukavica, 200 odijela i 20 termometara”.

No, također će izazov biti dostaviti opremu do Bosne i Hercegovine. Ministar sigurnosti, Fahrudin Radončić, prije svega se zahvaljuje svim donatorima, no moli, da se ipak zbog komplikacija u procesu dostave, obrate nadležnim institucijama.

“Mi moramo kao BiH i naš medicinski sektor znati da li je to certificirana roba, da li zadovoljava evropske standarde i testove. Nama ljudi kupe dvjesto ili tristo hiljada dolara robe u Kini i kažu pođite, dovezite tu robu, a transport te robe je možda skuplji od njene same vrijednosti, zato ja molim sve donatore ukoliko imaju sredstva i želju da pomognu da to rade na legalne račune ili kantona, entiteta ili državnog nivoa jer su tu objedinjeni svi napori i to radi struka”, naveo je Radončić.

Postoji spisak potreba medicinskih institucija, navodi Radončić. Vrlo je bitno da se i nabavka centralizira. Jer ako su respiratori kupljeni samoinicijativno u Kini, BiH ne zna ko je vlasnik te robe, ne zna ko je titular, da li kantoni, entiteti ili država.

“Nemojte da pravimo nove probleme, molimo donatore da puste struci, neka medicinski eksperti kažu šta im najviše treba a onda će naši krizni štabovi odlučiti šta im treba i oni će upravljati tim novcima na maksimalno transparentan način”.

Na namjenski podračun Ministarstva sigurnosti danas je stigla i prva uplata. Donacija United Grupe od 715 hiljada maraka. Kao i doprinos jednog građanina u iznosu od 10 maraka.

O trošenju novca odlučivat će Vijeće ministara BiH. Iz Južne Koreje danas je stiglo 150 hiljada dodatnih testova. O pomoći pregovaraju i Kantoni. Sarajevski u saradnji s UNDP-om očekuje dopremanje medicinske opreme vrijedne gotovo milion maraka.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad