Smrt dr. Šefika Pašagića upalila alarme, javnost i porodica traže odgovore

Vijesti 07. apr 202012:22 > 12:22
N1

Smrt doktora epidemiologa Šefika Pašagića u jeku pandemije korona virusa upalila je alarme u Kantonu Sarajevu, ali i cijeloj Bosni i Hercegovini. Nakon njegove smrti, porodica i javnost traže odgovore na pitanja o okolnostima njegove smrti.

Elna Pašagić, supruga preminulog doktora epidemiologa Šefika Pašagića, za portal Klix.ba ispričala je kroz šta su ona i njen muž prolazili u proteklom periodu.

“On je imao 60 godina, ali srce kao da je sportista od 30 godina, to se može potvrditi. Prof. dr. Šefik je bio poznat po tome da je preventivan, da je vodio zdrav život. I da on, takav čovjek, njima umre, a da ga nisu ni stavili na respirator. Zamislite kada se to desi nekome ko se bori u našem sistemu, stalno je apelovao na deratizaciju, pa kad se korona pojavila… On je molio da ga pregledaju, da mu daju uputnicu. On je zvao svoje kolege da ih pita šta da rade”, navela je ona.

Na današnjoj pres-konferenciji novinari su, između ostalog, o ovom slučaju pitali i ministra zdravstva Federacije Bosne i Hercegovine (FBiH) Vjekoslava Mandića. Novinari su Mandića pitali da li funkcioniše protokol koji se primjenjuje prema pacijentima.

“Protokol je ustaljen. Kada odgovorne osobe rade po protokolu, mi ne bismo trebali imati problema. Očito da ovdje ima i nekakve neodgovornosti, problema u komunikaciji, pripadnosti zdravstvenoj ustanovi. Mi sa federalnog nivoa ne možemo se petljati, jer dio zdravstvene vlasti pripada kantonima i oni mogu odlučivati o tim probemima”, kazao je Mandić.

Novinari su pitali i da li u ovom slučaju neko snosi odgovornost?

“Ne bih sad znao, nemam uvida u sve činjenice. Treba tražiti izjašnjenje od kantonalnih zdravstvenih ustanova, šta se desilo. Kad oni napišu izjašnjenje, onda bi trebali donijeti sud ko je odgovoran”, naveo je federalni ministar zdravtsva.

Sinoć su se iz Doma zdravlja oglasili u vezi smrti dr. Šefika Pašagića. Menadžment JU Dom zdravlja Kantona Sarajevo uvidom u medicinsku dokumentaciju ustanovio je da se pacijent javio 31. marta, potom 01. aprila nakon čega je “upućen na dalju kliničku obradu uz poštovanje algoritma u vezi sa postupajućom situacijom”.

Danas je stigla i reakcija KCUS-a odakle navode da je dr. Pašagić primljen na kliniku Podhrastovi tj. dovezen vozilom Doma zdravlja 1. aprila 2020.godine u 17.35 sati, bez prethodne najave, što je obaveza Doma zdravlja.

“Iako je pacijent naveo da je ‘negativan’, infektolog je odmah izrazio sumnju na COVID-19. Pacijent je smješten u sobu – apartman, bez drugih bolesnika, do dolaska nalaza. Napominjemo Izolatorij na Podhrastovima nema čekaonicu, tako da pacijent nije mogao ‘čekati u čekaonici’. Pacijent Š. P. je naveo da je ‘pravo bolestan od 19. 03. 2020.godine i da je liječen u kućnim uslovima’. Porodica zna ko ga je privatno liječio skoro 13 dana, mi ne znamo. Izolatorij Podhrastovi opskrbljen je zaštitnom opremom – odijela, mantili, maske, naočale, viziri, rukavice, kaljače, te dezinfekcionim sredstvima u velikim količinama, tako da odgovorno tvrdimo da niko nikada nije mogao izbjeći obilazak pacijenata iz razloga koji su navedeni u objavljenom pismu. Niko nikada nije tražio donaciju od Sanitacije”, naveli su iz KCUS-a.

Dr. Pašagić je, navode, 5. aprila zbog težine stanja intubiran i priključen na respirator, u 15.30 sati nakon svih pripremnih postupaka koje struka nalaže.

“Nažalost, nakon sat vremena je preminuo. Sva dokumentacija u vezi sa pacijentom Š. P. je dostupna porodici, ako upute zvanični zahtjev. Mi je ne smijemo objaviti iz etičkih razloga. Želimo da javnost zna da je pacijent Š. P. tretiran sa izuzetnom pažnjom i profesionalnošću, uz najbolju propisanu terapiju u toku boravka u KCUS – izolatorij Podhrastovi. Ne zbog toga što je ljekar, nego zbog toga što jednako tretiramo sve pacijente, profesionalno i sa punom pažnjom”, naveli su.

 Iz Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo su naveli da će se odrediti nakon što im bude poznato više činjenica i ukoliko bude elemenata krivičnog djela.

Dr. Pašagić preminuo je u 61. godini u izolatoriju u Podhrastovima nakon što je 15 dana je imao tešku kliničku sliku. Bio je član Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) i epidemiološke komore SAD i BiH.