Aida Pilav, Ismet Gavrankapetanović i Zarema Obradović gosti Dana uživo

Vijesti 07. apr 202012:58 > 13:18
N1

Korona virus je i danas centralna tema Dana uživo. Pratimo epidemiološku situaciju širom svijeta.

Smrt dr. Šefika Pašagića i ispovijest njegove supruge zabrinula je javnost, naročito jer se radi o četvrtoj sumnjivoj smrti u Kantonu Sarajevo. Ima li Krizni štab stvari pod kontrolom, je li sistem zakazao, funkcioniraju li stvari u praksi onako kako je opisala supruga preminulog epidemiologa pitamo šeficu Štaba dr. Aidu Pilav.

Presudne su naredne dvije sedmice – koliko ste to puta čuli? O toku pandemije, aktuelnoj slici, projekcijama, mjerama zaštite i stanju našeg zdravstvenog sistema razgovaramo sa prof. dr. Zaremom Obradović, predsjednicom Sekcije epidemiologa FBIH.

Ima li sistem stvari pod kontrolom? Ima li sistema uopće? Zašto je sve više građana koji pričaju priče o haosu, konfuziji, prebacivanju sa broja na broj? Može li se ratno iskustvo uporediti sa iskustvom pandemije, te na koji ga način iskoristiti pitamo ratnog hirurga, ortopeda, prof.dr. Ismeta Gavrankapetanovića iz Opće bolnice.

Bez obzira na peticiju određenog broja građana kojom traže da se ublaži mjera prema kojoj je osobama do 18 godina zabranjeno kretanje, mjera je i dalje na snazi. Ublažena je samo na način da se djeca mogu prevesti automobilom od tačke A do tačke B. Ovo pitanje podijelilo je roditelje, jedni su za potpuni karantin, preplašeni djece kao prenosnika, drugi su ipak da se mjere ublaže, zbog psihofizičkog zdravlja djece. U Danu uživo saznajte zašto o ovoj temi različito promišljaju majka Senka Kurt, urednica Dnevnog avaza i otac Adis Nadarević, freelance novinar.

Sve su rasprostranjenije lažne vijesti o pandemiji koronavirusa i sve je više poštivaoca vodećih teoretičara zavjera. S obzirom da su suđenja na čekanju, fake news je ovih dana fokus ekipe iz BIRN BiH. Sa nama danas Denis Džidić, urednik.

Idemo u i Banja Luku, čuti kako glumac Duško Mazalica maloj raji priča basne i bajke.

Dobar dan će vam poželjeti Emela Burdžović Slipičević.