Dogs Trust: Hitno istražiti masovna trovanja pasa u Jajcu i Tešnju

Vijesti 07. apr 202015:27 > 15:31
Dogs Trust BiH

Organizacija Dogs Trust od nadležnih institucija zatražila je da hitno istraže slučajeve masovnog trovanja napuštenih pasa.

Naime, proteklih dana pojavila su se svjedočenja građana, lokalnih udruženja i izvještaji medija i fotografije koje svjedoče o brutalnom uništavanju napuštenih pasa u Jajcu i Tešnju na najnehumaniji mogući način, putem trovanja. Registrovani su slučajevi masovnog trovanja pasa u Jajcu i Tešnju proteklih dana.

“Obraćamo se javnim apelom nadležnim inspekcijama i lokalnim vlastima da hitno istraže slučajeve masovnog trovanja napuštenih pasa u ovim i ostalim dijelovima zemlje gdje su zabilježeni ovakvi stravični zločini”, poručuju.

“Zahvaljujući našoj velikoj podršci kroz brojne programe koje kreiramo, u potpunosti finansiramo i koordiniramo od 2012. godine, problem pasa lutalica kod nas je znatno ublažen mada još uvijek nije u potpunosti i riješen primarno zbog nedosljednog provođenja relevantnih zakona te nedostatka efikasnog, humanog Sistema za upravljanje populacijom pasa koji bi djelovao na sam korijen problema – neodgovornost čovjeka”, saopćeno je.

Dogs Trust ističe da je potvrđeno da se virus COVID-19 ne prenosi preko pasa, stoga je prema njihovim riječima, korištenje vanredne situacije za brutalni način „obračunavanja“ sa problemom napuštenih pasa putem uništavanja nedužnih, zdravih, veterinarski obrađenih i socijaliziranih životinja.

“I to na najnehumaniji način koji ne doliči ljudskoj rasi – trovanje i ostavljanje leševa na ulicama, je za svaku osudu. Ovakva nedjela ne predstavljaju samo poraz ljudskosti, već i ozbiljno kršenje zakona i dodatni zdravstveni rizik za zajednicu, što bi trebalo da podliježe istrazi i sankcijama”, saopćeno je.

Pozivaju odgovorne lokalne vlasti i nadležne inspekcije, kao i policiju da hitno istraže navedene slučajeve, pronađu počinioce i sankcioniraju ih, te da se pobrinu da se ovakva zlodjela ne ponove.

“Pozivamo lokalna udruženja za zaštitu životinja da prate dešavanja u svojim regijama i o svakoj mogućoj nezakonitoj i nehumanoj aktivnosti hitno alarmiraju inspekcije, vlasti i medije. Također, pozivamo i sve međunarodne aktere u BiH kojima je misija pomaganja u demokratizaciji i razvoju zemlje, da i oni sa svoje strane izvrše pritisak da se ovakve aktivnosti sankcionira i spriječe”, poručili su.

Dogs Trust je dostavio informaciju Svjetske organizacije za male životinje kojim se izražava zabrinutost zbog mogućeg utjecaja pandemije na odnos prema psima, te naglašava da nije utvrđen niti jedan slučaj vektora prenosa COVID 19 sa psa na čovjeka.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad