Zagađenost vazduha u Sarajevu prvi put izazvala pažnju poslanika EP-a

Vijesti 07. apr 202016:29 > 16:30
N1

Poslanica grupe Zelenih u Evropskom parlamentu Viola Von Cramon-Taubadel bila je „šokirana informacijama da je u više navrata tokom zimske sezone Sarajevo bilo najzagađeniji glavni grad na zemlji,” dok je još nekoliko gradova u regionu bilo odmah ispod na listi najzagađenijih.

Kako je navela, trećina tog zagađenja ima uticaj na životnu okolinu u okolnim državama članicama EU i zbog toga traži da se Evropska komisija oglasi o eventualnom učešću Bosne i Herecegovine u realizaciji evropskog „Zelenog dogovora“, koji predviđa smanjenje emisije štetnih gasova za polovinu u narednih deset godina.

Von Cramon-Taubadel ističe potrebu da se pokaže solidarnost sa građanima Bosne i Hercegovine, čiji kvalitet života je ogrožen, da se povede briga za susjedne države, ali i da se spriječi da novac poreskih obveznika bude zarobljen u tim projektima.

Zbog toga zahtjeva odgovore da li će planirani budući angažman EU u toj zemlji biti vršen sa ciljem da se smanji emisija štetnih gasova koji potiču od prevoza i grijanja domaćinstava, ali i da se stvori „kružna“ ekonomija.

Evropska Komisija ima šest sedmica da odgovori na poslaničko pitanje, osim ako je ono označeno kao prioritetno, za šta je ostavljen rok od 10 dana.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad