Ambasador Field odlučio pomoći herojima ulice

Vijesti 07. apr 202017:44 > 18:57
OFF

Mnogo volontera u Bosni i Hercegovini danonoćno pomažu svojim sugrađanima. Postoje i oni koji su odlučili pomoći sami sebi - dezinficirajući svoj haustor. Priču o humanoj misiji donose Semir Mustafić i Srđan Klačar.

Tim volontera Sarajevo dobio je danas još jednog člana. Matthew Field, ambasador Velike Britanije u BiH odlučio je pomoći herojima ulice.

“Ja sam samo još jedan volonter. Nisam tu kao ambasador, ja sam tu samo kao osoba“, kaže Field.

Volonteri su spremni. Idemo na prvu adresu. Heroji ulice trenutno rade u nekoliko bh. gradova.

Stižemo do tražene ulice. Isporuka paketa hrane četveročlanoj porodici uspješno protekla. Porodica ne želi pred kamere. Volonteri i Field nastavljaju dalje.

“Htio je i on da pomogne jednoj porodici i da vidi kako mi to ustvari radimo”, otkriva Kana Čustović, volonterka .

“Sada ćemo se uputiti na jednu drugačiju intervenciju. To je dostava lijekova i terapija za jednu stariju gospođu u Opštini Ilidža – Kasindolska cesta koju smo mi preuzeli za nju prije nepuna 24 sata i danas ćemo joj to dostaviti”, dodaje Kenan Musić, koordinator volontera.

Vrijedna ekipa stiže i do Kasindolske ulice. Tamo lijekove čeka Ivanka Paškarada.

“Ja sam Ivanka Paškarada. Hvala Vam lijepo. Stvarno nemam riječi. Divni ste. Ja sam mislila da pripadam Ilidži, zvala sam 5-6 brojeva niko se ne javlja. Čim sam nazvala te vaše i naše u Sarajevu i moje naravno – dobila sam i upustva i usluge i sve što poželjet mogu”, priča Paškarada.

“Gospođa je onokološki pacijent i s obzirom na situaciju kakva jeste – mi smo se svakako stavili na raspolaganje”, ističe Vanja Mihajlović, volonterka.

Dalje idemo do naselja Otoka.

Pored onih koji pomažu drugima, stanari jedne zgrade odlučili su pomoći sami sebi.

U ovim situacijama je najbolje osloniti se na samog sebe i svoje bližnje, a to su porodica i komšije navodi naša sagovornica Marina. U haustoru su ostavili svoje poruke, dok u misiji aktivno učestvuje 20 porodica koje čiste zgradu u kojoj žive i pomažu onima kojima je najpotrebnije.

“Organizovali smo se vrlo jednostavno, sa vrlo malo sredstava novčanih koje smo uložili u opremu. Hemijska sredstava za definekciju ulaza. Napravili smo spisak komšija koji mogu da učestvuju. Imamo podršku komšija koji ne mogu da učestvuju. U ulazu imamo starih ljudi koji žive sami”, kaže Marina Arčon Amidžić, predstavnica etažnih vlasnika.

“Brinu se o svim građanima koji žive u ovoj zgradi. Od ulaza, lifta i prolaza. Onda sve ono što starijim treba, organizovano je da svaki dan se pita šta kome treba”, dodaje Draško Mitić, penzioner.

Dezinfekciju haustora stanari vrše svaki dan od 20 sati. Za to koriste prašak natrij hipo hlorid…

“To je jedan dozer, ovo je sasvim dovoljno praška. Prašak je bio stvarno jeftin. Kilogram mislim da je 15 maraka. Sada sa prskalicom, dodamo vodu da oznake…..Smjesa je sada pripremljena”, pojašnjava Jasmin Gec.

Kada su završili sa svojim obavezama za danas, Marina i Jasmin idu dalje za svojim ličnim obavezama.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad