Dodik: Bošnjaci smatraju da novac od MMF-a treba podijeliti po popisu

Vijesti 07. apr 202018:28 > 18:29
SNSD

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik izjavio je danas u Trebinju da je situacija u vezi sa širenjem korona virusa i dalje veoma ozbiljna i da su sve mjere, koje je uveo entitet Republika Srpska, bile potrebne. Ocijenivši da epidemija korona virusa još nije dostigla vrhunac, on je istakao da treba primjenjivati još rigoroznije mjere.

“Okruženje je takvo kakvo je i moramo učiniti sve da ne izgubimo relativno dobre efekte prvog mjeseca epidemije u RS-u. Preventivne mjere su učinile da zdravstveni sistem može da podnese pritisak i u ovom trenutku je spreman i nije opterećen epidemijom, u smislu da ne može da izvršava obaveze prema pacijentima”, kazao je Dodik.

Prema njegovim riječima, RS ima blizu 50 slobodnih respriratora, naručeno je 130, koje su kupile institucije ovog entiteta, a putem humanitarnih dostava zemalja prijatelja, te Svjetske organizacije i EU očekuje se da će taj broj biti više od 200.

Dodik je dalje kazao da Republika Srpska ima dovoljno životnih namirnica i njihovih zaliha do kraja godine.

Istakao je da su već sada veliki gubici u privredi i da je zastoj u prvih mjesec dana zbog epidemije korona virusa koštao RS blizu 400 miliona eura.

“Zato biramo pažljivo mjere, da prije svega sačuvamo radna mjesta, a Vlada RS-a je uplatila doprinose za sve radnike u djelatnostima koje ne rade. U aprilu će biti uplaćena osnovna plata od 520 konvertibilnih maraka sa doprinosima za sve one koji neće raditi, a Vlada RS će to uplaćivati sve dok traje kriza”, dodao je on.

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine naveo je da je, imajući u vidu situaciju sa virusom korona u BiH, Republika Srpska predložila da “krizni” paket MMF-a u iznosu od 330 milona dolara, bude podijeljen tako da 39,5 posto sredstava bude za RS, 59,5 posto za Federaciju BiH i jedan posto za distrikt Brčko.

“U okviru Federacije BiH postoji saglasnost hrvatske strane sa takvom raspodjelom, a ono što je nejasno u Federaciji je kako će se dijeliti izmedju kantona i tu je zapelo”, kazao je Dodik.

Prema njegovim riječima, Bošnjaci smatraju da taj novac treba podijeliti shodno popisu stanovišta, što, kako je naveo, “najbolje govori o njima”.

“Mislim da je obim zarade jednak i u Federaciji BiH i RS-u i jednako imamo i troškove. Vidjet ćemo kako ćemo dogovoriti”, zaključio je Dodik.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad