Prim. dr. Drljević za N1: To je sad došlo na naplatu, to se zove Dejton

Vijesti 08. apr 202008:38 > 09:05
N1

Prim. dr. Harun Drljević, predsjednik Ljekarske komore Federacije Bosne i Hercegovine, javio se u Novi dan te komentarisao, između ostalog i smrt doktora epidemiologa Šefika Pašagića.

Istakao je kako je ovo vanredna situacija sa kojom niko u čovječanstvu nema iskustva, tako da je, kako je naveo, za sve lejkare, zdavstveni sistem, kao i komplentu državu ovo potpuno nova i vrlo teška situacija.

Ovo jeste naš rat na neki način, ali sam siguran da ćemo ovaj rat dobiti. Kadra medicinskog nijedna zemlja nema na svijetu dovoljno kad su ovakve situacije. Zato se to kompenzira dobrom organizacijom koja je u našem slučaju veoma šarena od kantona do kantona pa ni unutar kantona da pojedine zdravstvene ustanove imaju sve a pojedine nemaju gotovo ništa i u takvom slučaju ne može se sprovesti jedinstvena borba protiv ove virusne infekcije efikasno. Problem nedostatka zdravstvenog kadra koji su na prvoj liniji da se kompenzira dobrom organizacijom“, istakao je prim. dr. Drljević.

Mi u BiH imamo dva entiteta, a u Republici Srpskoj je situacija, po mom mišljenju bolja jer imaju jednog ministra, jedan krizni štab a kod nas ima 10 kantonalnih i jedan federalni, dakle ukupno 11 kriznih štabova i različitih interpretacija preporuka Svjetske zdravstvene organizacije. Za primjer navodim svoj kanton, ZDK, koji se dobro organizovao sa malo kadra. Po principu ratnih bolnica, brani se Kantonalna bolnica Zenica“, kazao je.

O smrti dr. Pašagića je rekao kako nema nikakvih službenih informacija, ali da je tužan i uznemiren zbog njegovog ranog odlaska.

Mi već duže vrijeme upozoravamo za problem medicinske opreme i zaštite, ali prvo želim da naglasim neposjedovanje adekvatne medicinske zaštitne opreme nije nikakav razlog da se ne pregleda pacijent. Ljekar mora pregledati pacijenta i kad ima i kad nema zaštitnu opremu, to je naša obaveza. Nedostatak zdravstvene zaštitne opreme se rješava kasno. Javnost mora znati da ljekari ne rukovode zdravstvenim sistemom – da su smjernice i algoritme dali kantonalni ministar i krizni štab, dakle odgovornost postoji na ljekarima samo onda ako ne poštuju te algoritme i te smjernice, a te smjernice su vrlo upitne“, komentarisao je te naglasio:

Telefonska medicina ne postoji nigdje u medicinskoj nauci, odnosno da vi trijažirate pacijenta preko telefona. To kad sam čuo od Čerkeza, ja sam se dobro zabrinuo. Donošenje ljekarskih odluka ima krivičnu i stručnu odgovornost. Dakle, anamneza i stanje se mora uzeti licem u lice. Onaj ko je izmislio telefonsku medicinu mora snositi odgovornost za posljedice onoga što se dešava u Sarajevu. Cijenjene kolege: anamnezu uzimajte licem u lice, to je moja preporuka ljekarima. Ako se dođe do incidenta, a došlo se, niko vas na sudu neće oprati“.

Prim. dr. Dreljvić je kazao i kako njega nije strah ove situacije, da nije pesimista a ni optimista, te da je ovo izazov ne samo za društvo nego i za ljekare na čitavom svijetu, pa tako i Bosnu i Hercegovinu.

Komentarišući da li se sada sistem može mijenjati rekao je da se sada greške plaćaju zbog lošeg zdravstvenog sistema.

“Taj sistem je bio prije infekcije, i s njim niko nije bio zadovoljan. To je sad došlo na naplatu, to se zove Dejton”, kazao je.

Doktori ne rukovode i ne organizuju, već ministarstva zdravlja to čine, tako da je odgovornost na ministrima kantonalnim i entitetskim za sve odluke koje se donose u ovoj situaciji“, rekao je.

Ponovio je kako neposjedovanje adekvatne zaštite nije razlog da se pacijent ne pregelda, da će biti žrtava i oboljelih još.

“Ipak, nismo svi sačinjeni od istog psihičkog tkiva, ali zbog toga nismo kukavice kako naš ministar reče. Ne možemo svi imati istu količinu hrabrosti i zbog toga nismo kukavice kako nas naziva naš ministar. To je ružno i neukusno, poprilično bijedno. Tvrditi da će on od Ljekarske komore tražiti da se ukinu licence je apsurdno”, naglasio je.

Uputio je i savjete građanima BiH i ljekarima.

Mir u ovoj situaciji treba. Ova situacija je naglašena više u BiH iz razloga jer ima i medija koji i senzacionalistički daju vijest. Kolege savjetujem da preglede ne obavljaju telefonski ma kakve algoritme da imaju jer to ne postoji u medicinskoj nauci. U zdravstvenom sistemu u KS, ali i u drugim sistemima da naprave mobilne timove i da se svaki pacijent koji se telefonski javlja mora doći na njegovu kućnu adresu i pregledati ga, a za ljude koji se bave ovim poslom tražim da se bave u skladu sa realnom opasnošću koju predstavlja ovo oboljenje kod nas i u svijetu a ne da je doživljavaju kao početak predizborne kampanje gdje treba šarmirati građane“, istakao je. 

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad