Ambasador Minasi: Italija to neće zaboraviti, a mi smo uz vas i sad

Vijesti 08. apr 202010:11 > 10:18
N1

Ambasador Italije u BiH Nicola Minasi ocijenio je da italijansko iskustvo u krizi izazvanoj virusom korona može biti korisno za BiH, navodeći da su u toj zemlji shvatili važnost ulaganja u nacionalni zdravstveni sistem i da društvo funkcioniše samo kada građani i mnoge radne kategorije, poput učitelja, vozača, radnika u skladištu i policije, često nevidljivih ljudi, rade za sveopšti interes.

On je naglasio da je kriza izazvana virusom korona test i za saradnju sa BiH, dodavši da italijansko iskustvo može biti korisno za BiH, kako za zdravstveni, tako i za ekonomski odgovor.

Minasi je rekao da Italija ponovo otkriva svoju solidarnost i postaje svjesnija svojih mogućnosti.

“Iz EU ne dolaze samo medicinski materijal i finansijska pomoć, već i veliko iskustvo i organizaciona sposobnost u upravljanju proizvodnjom, transportom, ekonomskim intervencijama i socijalnim mjerama”, rekao je Minasi.

Govoreći o situaciji u njegovoj zemlji, Minasi je naveo da je ona i dalje vrlo osjetljiva, ali da podaci ipak počinju pokazivati efikasnost ovih mjera.

“U ovom trenutku solidarnost prijatelja je vrlo važna. Vidjeti sarajevsku Vijećnicu i novi most u Banjaluci osvijetljene bojama italijanske zastave u meni je izazvalo snažne emocije. Italija to neće zaboraviti, a mi smo uz vas i sad kad se kriza počinje osjećati i ovdje”, rekao je Minasi za “Nezavisne novine”.

On navodi da sada postoje dvije krize – epidemiološka i ekonomska.

Prema njegovim riječima, na zdravstvenom planu u sljedećih mjesec dana može se očekivati smanjenje infekcije, ali učinak mjera koji se svakodnevno vidi rezultat je ograničenja od dvije sedmice ranije, jer toliko traje vrijeme inkubacije.

“Na ekonomskom planu, međutim, vidimo da već postoji značajna šteta i za to je potrebno puno mudrosti u odgovoru, kako bismo shvatili kome najviše treba pomoć i kako ponovo pokrenuti proizvodnju na održiv način. Italija u tom pogledu eksperimentiše s više rješenja, a ključno je zaštititi proizvodne kapacitete tako da se, nakon završetka zdravstvene krize, čitav sistem može postepeno vratiti na iste nivoe aktivnosti, bez trajnih oštećenja”, istakao je on.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad