Obilježena godišnjica formiranja Teritorijalne odbrane RBiH

Vijesti 08. apr 202011:26 > 11:29
N1

Federalni ministar za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata Salko Bukvarević je podsjetio na istorijski značaj 8. aprila 1992. kada je, Predsjedništvo Republike BiH donijelo odluku o formiranju štaba Teritorijalne odbrane RBiH (TORBiH), čime je, ujedno, ukinut štab Teritorijalne odbrane bivše Socijalističke Republike BiH.

“Odluka Predsjedništva je bila strateški značajna jer su sve oružane formacije stavljene pod jedinstvenu komandu i jedinstvena obilježja, a što će kasnije dovesti do formiranja Armije RBiH, čime je agresor osujećen u ostvarivanju zacrtanih ciljeva. Organizirano smo prešli na odbranu naše domovine i na neki način zbili smo redove i krenuli u odbranu. Posebno ističem značaj Patriotske lige BiH, MUP-a RBiH i drugih koji su imali bitnu ulogu u odbrani od agresora. Te dobrovoljačke formacije su se među prvima suprotstavile agresorima i nakon ove odluke su se u potpunosti potčinili štabovima TO RBiH“, kazao je ministar Bukvarević.

Na zahtjev predstavnika boraca održan je i sastanak resornog ministra s delegacijom Koordinacije boračkih saveza i organizacija ARBiH koji su uputili zajedničku čestitku u povodu godišnjice formiranje TO RBiH.

Ministar Bukvarević je istakao da je posebno važno da se ne zaborave ovakvi datumi i najhrabriji sinovi i kćeri domovine.

“Da se sjećamo vrhovnog komandanta Alije Izetbegovića koji nas je vodio u najtežim danima i da istinu o našem herojstvu, o našoj časnoj odbrani prenosimo na našu djecu, naše potomke koji će znati cijeniti i poštovati svu prolivenu krv za ovo što danas imamo“, prenose Bukvarevićeve riječi u saopštenju iz Federalnog ministarstva za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad