Čerkez: Obdukcija – pitanje lokalnog nivoa

Vijesti 08. apr 202012:36 > 13:19
N1

Rukovodilac Službe za epidemiologiju Federalnog zavoda za javno zdravstvo dr. Sanjin Musa, na današnjoj press konferenciji kazao je kako podaci govore da je sve veći broj testiranih, te da se dnevno uradi po 400 testiranja.

“Želimo da osvijetlimo područja da vidimo da li je virus tu i u kojem obimu, kako bi dalje mogli poduzimati adekvatne mjere. Ono što moramo napomenuti, da osim testova koje sada koristimo, cilj nam je nakon izvjesnog vremena koristiti tzv. sirološke testove. Oni će nam dati dodatnu sliku da vidimo koji su to pacijenti koji su imali blagu simptomatsku sliku, a koji teže”, rekao je Musa.

Na konferenciji je istaknuto da Federacija trenutno ima 51 epidemiloga i 68 inefektologa.

Novinari su uputili pitanje kako je i na koji način 150.000 testova kupljeno i preko kojih tendera. 

Član Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva Goran Čerkez, odgovorio je da je to pitanje za Civilnu zaštitu FBiH koja je provodila sve procedure.

“Broj testiranja dnevnih se povećao i to se već vidi.  Bilo je po 500 testiranja dnevno. Testovi se raspoređuju u tri klinička centra, a brisevi se raspoređuju prema svim kantonima u Federaciji u onom obimu prema broju stanovnika”, kazao je Čerkez. 

Pitanje novinara je bilo i zašto se preminuli pacijenti stavljaju u vreće i zašto još nije urađena obdukcija preminule žene sa Ilidže. 

“O obdukciji ne odlučuje Krizni štožer Federalnog ministarstva zdravstva. To je pitanje lokalnog nivoa, a što se tiče sahrane, postoje vrlo jasne upute Svjetske zdravstvene organizacije i one su upućene su pokopnim društvima”, istaknuo je Čerkez. 

Direktor Zavoda za javno zdravstvo Federacije Bosne i Hercegovine Davor Pehar, komentarišući koje mjere se poduzimaju kada su u pitanju starije osobe i domovi za starije, kazao je da su od početka prepoznali skupinu koje imaju više od 65 godina kao skupinu gdje se treba ustanoviti čitav niz aktinosti, s obzirom da je to upravo najranjivija kategorija.

“Strogo smo zabranili posjete i izadali naputke o dezinfekciji i ponašanju uposlenika i te mjere su dale odlične rezultate. Nažalost, imamo jedan dom u Čitluku gdje je virus ušao i taj proboj je upravo pokazo koliku opasnost donosi kad virus uđe ustanovu”, kazao je Pehar i podsjetio da tu ima i smrtnih slučajeva i osoba na respiratorima. 

Jedno od pitanja novinara je bilo i da li se razmišlja o promjeni sa prijemom pacijenata.

“Kada je riječ o liječenju pacijenta bitno je pružiti pomoć što je prije moguće  i na najbolji mogući način. Kada je riječ o ovom oboljenju, veliki broj slučajeve ima male simptome. Između petog i sedmog dana se čini pogoršanje stanja i tada zahtjeva hitan znak za intervencije”, rekao je Musa. 

Novinari su pitali, osvrčući se na smrt dr. Šefika Pašagića, kako je moguće da dva testa budu negativna, a tek treći pokaže pozitivan rezultat.

“To su rijetke situacije, ali moguće. To ovisi od vremena uzimanja, transporta, načina uzimanja… Bilo je slučajeva da prvi bude negativan, ali ne znam tačno koliko je bilo takvih slučajeva”, kazao je Musa. 

Čerkez je istaknuo i da su laboratorije u Federaciji potvrdile da nema problema u testiranju.

“Rezultati se ne čekaju duže od 24 sata. Ukoliko bude potreba, mi imamo mogućnost dodatnih kapaciteta, i što se tiče broja, to ne bi trebalo predstavljati problem”, rekao je Čerkez. 

Dodao je i da postoje drive-in testovi u Mostaru, Bihaću i Širokom Brijegu. 

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad