Tuzlanska kolona: 23 godine dvojakih tumačenja

Vijesti 15. maj 201518:24 > 19:10
N1

U Tuzli je danas obilježena 23. godišnjica bitke na Brčanskoj Malti. I na ovaj događaj iz rata različito se gleda, pa se tako različito i obilježava.

Bijele ruže i svijeće za poginule pripadnike JNA u Tuzlanskoj koloni, 23 godine nakon, na istom mjestu gdje je i teško ranjen svijeću je položio i Slavko Novaković.

“Izgubio sam jednu nogu, iz druge su mi povađeni mišići, jedan bubreg, oko i tako da sve je to bilo dramatično, ali sam imao sreću i jedan sam od rijetkih koji sam završio liječenje”, kazao je Slavko Novaković, bivši pripadnik JNA.

Zvaničnici iz Republike Srpske pozvali su na razgovor radi istine za , prema njihovom podanicima, 59 poginulih i 44 ranjena pripadnika JNA.

Nešto kasnije i nekoliko metara pored Tuzlaci, zvaničnici grada i pripadnici policije položili su vijence u čast braniocima grada tog 15. maja 1992.

“Svaki 15. maj je novo rađanje za sve pripadnike manevarskih jedinica, tako i za mene. Mi smo toj 15-og maja nesvjesno došli da zaštitimo kako sebe tako i sav narod da ne dođe do eskalacije i sukoba jer smo bili svjesni da,su svi u dokolici gradovi bili poharani i ljudi nedužni su poginuli”, rekao je Josip Duspara, bivši policajac.

Milica Vučetić zna sve detalje.