Solak: Zašto se Civilna zaštita bavi testovima, a ne Ministarstvo zdravstva FBIH

Vijesti 08. apr 202018:03 > 18:19
Shutterstock

Semir Mustafić - reporter N1 TV upitao je Fahrudina Solaka, načelnika Federalnog štaba civilne zaštite, ko je dobavljač testova na korona virus, koliko je koštala nabavka 150.000 testova, ali zašto se Civilna zaštita bavi tim pitanjem, a ne Ministarstvo zdravstva Federacije BiH.

Interesovalo nas je da li nabavka 150.000 testova znači testiranje toliko građana – ili su uključena retestiranja?

“Zaboravio sam ime firme, ali mogu dostaviti tačan iznos. Kako će se testirati i ko – mi smo oko 200.000 testova kupili. Bit će i novih testiranja, retestiranja, imamo dovoljnu količinu”, rekao je.

Solak je kazao da Civilna zaštita i Ministarstvo zdravstva rade koordinirano.

“Mnoštvo poslova je podijeljeno, ali po Zakonu o zaštiti ljudi i dobara Civilna zaštita raspolaže sa sredstvima za zaštitu. Ukazala se potreba za nabavlu testova i sve je išlo koordinirano”, poručio je.

Građani su proteklih dana, od kako je penzionerima i osobama preko 65 godina dozvoljeno kretanje od 08:00 do 12:00 sati, mogli svjedočiti i ponekad haotičnim slikama ispred banaka, marketa ili pošti. Solak je na upuit N1 odgovorio – da li se ovo moglo drugačije riješiti.

“Tražili smo bilo koje rješenje, da se zabrani nekima kretanje u nekom periodu. Previše nam je zabrana konstantno. Pokušali smo da produžimo vrijeme boravka, dali smo do podne. Jer – šta će penzioneri sa penzijama ako ništa ne kupe, nekima je potrebno i sat – dva do grada. Pet dana je razumljivo”, kazao je Solak.

Podsjećamo – penzioneri i stariji od 65 godina se mogu kretati ovu sedmicu od ponedjeljka do petka u inetervalu od 08:00 do 12:00 sati.

Solak je rekao da građani poštuju distnacu, nose maske i rukavice.

“Znamo da može biit problema, ali smo ljudima morali omogućiti neke potrebe. Inače bi ih ugrozili dodatno. Mislim da je bilo uspješno”, zaključio je Solak.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad