Traži se lijek protiv korona virusa, a šta je sa recesijom

Vijesti 08. apr 202018:59 > 19:13
N1

Zatvoreni restorani i kafići, frizerski saloni i druge zanatske djelatnosti... Ne rade ni mnogi proizvodni pogoni. Drugi dio marta naplata javnih prihoda u Republici Srpskoj za 44 miliona KM manje je nego u istom periodu prošle godine. Poreska uprava ovog bh. entiteta u prvom trimestru je prikupila 598 miliona KM, što je manje za 4 posto.

“Naplata javnih prihoda u prvoj polovini marta iznosila je 122,8 miliona maraka što je predstavljalo rast od devet procenata u odnosu na isti period prošle godine. Međutim, nakon donošenja mjera, ograničenja i zabrana rada, odlaganja plaćanja poreskih obaveza došlo je do pada naplate javnih prihoda pa je u drugoj polovini marta naplaćeno tek 86,7 miliona KM, što je za 34 odsto manje nego u istom periodu prošle godine. Dakle, obistinila su se predviđanja da bi kriza izazvana korona virusom kod nas, pa tako i u cijelom svijetu, mogla stvoriti probleme u naplati javnih prihoda, kao što uopšteno ugrožava i sve ekonomije i privrede svijeta, na šta niko nije imun”, ističe Goran Maričić, direktor Poreske uprave Republike Srpske

Imuna, dakle na virus nije ni privreda. Preduzeća bi u aprilu mogla imati i do 60% manje prihoda, mnoga neće izdražati, upozorava se. Čeka se finansijska injekcija.

“Sve zavisi u koju fazu uvedemo privrednike. Ako ih budemo iznurivali, dajte nam poreza, a i radnicima plate, onda ćemo posle morati davati finansijku injekciju. A ako ih danas spasimo da ostanu zdravi, taj moratorij na kredite, i ova podrška biće dovoljna da sutra možemo normalno početi raditi”, tvrdi Saša Trivić, predsjednik Udruženja poslodavaca RS.

Vlada RS donijela je set mjera, od moratorija na kredite, odgađanje poreskih plaćanja, finansiranje poreza i doprinosa na plate. PDP poziva Vladu da se “uozbilji, smiri i ne paniči”, a Vladine mjere smatraju nedovoljnim.
Grad Banjaluka u petak će na Skupštini saopštiti svoj plan za spas privrede.

“Moramo imati solidarnosti i razumijevanja. Od države koja je generalno siromašna, svi nivoi vlasti u Bosni i Hercegovini… iscrpljena raznim krizama, poplavama, ratom, ne znam čime već, očekuje se da u privredu upumpa milijarde KM koje su zaustavljene. Nalazimo se u teškim vremenima u kojima će trebati pomoć sa svih strana”, kaže Igor Radojičić, gradonačelnik Banjaluke.

A na svima stranama planete, traži se lijek, protiv korone, ali i recesije.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad