Jasna Kovačević: Kriza stvara dosta prilika i može biti snažan motivator

Vijesti 09. apr 202009:27 > 09:34
N1

Jasna Kovačević, docentica na Ekonomskom fakulteta u Sarajevu, za N1 je govorila o kriznom komuniciranju i upravljanju krizom, obrazovanju, strateškom menadžmentu u toku pandemije.

Gostujući u Novom danu, Kovačević je istakla da krize stvaraju mnogo prilika, dodavši da nisu sve krize iste.

“Neke su krize rutinskog karaktera sa kojima imamo mnogo iskustva, kao što su požari, poplave i slično. Međutim, mi trenutno proživljavamo jednu vrstu krize koja se zove nerutinska ili iznenadna kriza sa kojom nemamo iskustvo. Vjerovatno će se mnogi teoretičari iz oblasti kriznog leadershipa složiti da živimo u vrijeme kriza koje se popularno zovu crnim labudovima ili mega krizama. Takve su krize specifične po efektu iznenađenja. One se javljaju iznenada i imaju dalekosežne posljedice po društvene sisteme i to na globalnoj razini”, pojasnila je.

Kazala je da kada se javlja ovakva kriza, anomalija koja postoji u dijelu društvenog sistema se počne širiti poput šumskog požara.

“Ono što je specifično za Bosnu i Hercegovinu jeste da nedovoljno ulaganje u zdravstveni i obrazovni sistem stvara mnogo anomalija, koje se negativno odražavaju na čitavo društvo i čine ga ranjivijim na ovakve krize. Sistem koji obiluje takvim anomalijama ne može izdržati teret krize sa kojom se suočavamo”, dodala je.

Kovačević smatra da BiH ima lidere koji bi mogli odgovoriti izazovima krizu.

“Međutim, ono što sam ja mogla primjetiti za vrijeme trajanja ove krize je da su osobe koje imaju te kompetencije često stavljene po strani”, kazala je.

Prema njenim riječima, trebali bi iskoristiti ovu krizu da preispitamo sebe.

“Ovo je ujedno i kriza identiteta i kriza vrijednosti. Da ne bude sve tako crno, ono što može biti dobra vijest kada je u pitanju krizni leadership jeste da je moguće graditi tu neku sistemsku otpornost na negativne efekte krize. Isto tako je potrebno graditi kompetencije za stvaranje prilika koje kriza stvara. A kriza zaista stvara mnoštvo prilika i ona može biti izuzetno snažan motivator za pozitivne promjene u cijelom društvu”, pojasnila je.

Kazala je da su kreativnost, otvorena komunikacija, brza reakcija i fleksibilnost osnovni postulati za dobar leadership kada nastupi kriza.

“Jer u ovakvim uvjetima vrijedi jedan specifičan princip – a to je spreman, nišani, pali. Sada je važno biti pragmatičan”, istakla je Jasna Kovačević u razgovoru sa Almom Dautbegović-Voloder. 

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad