Dajana Čolić: Objavljivali rješenja o izolaciji iz ugostiteljskih objekata

Vijesti 09. apr 202009:18 > 09:36
Vlada TK

Ministrica zdravstva Tuzlanskog kantona Dajana Čolić kazala je za N1 kako je u tom kantonu u posljednja dva dana bilo po jedan slučaj zaraženih korona virusom.

Dva dana zaredom imali smo, hvala Bogu, samo po jednog pozitivnog na korona virus. Jučer je ukupni broj zaraženih bio 77 i mjere koje smo ranije poduzeli pokazuju da su imale nekog efekta. Jedan dio retestiranja smo uradili i te osobe su negativne i radi se o osobama koje su među prvim zaraženim. Nadam se da ćemo uskoro moći reći da imamo prve izliječene“, kazala nam je.

Kazala je i kako se danas mjere u tom kantonu poštuju, što nije bio slučaj ranije.

U početku smo imali problema, posebno sa kućnom izolacijom. Postojale su osobe koje nisu pokazivale savjesnost ni građansku ozbiljnost te su objavljivali rješenja o kućnoj izolaciji iz različitih ugostiteljskih objekata, tako da smo zatvorili ugostiteljske objekte. Sa pojavom prvih zaraženih, vjerujem da su mnogi počeli vjerovati da postoji virus i da se može zaraziti. Kada je policijski sat upitanju, rijetka su kršenja. Mi stalno apelujemo da se poštuju sve propisane mjere jer to najlakše može omogućiti da se smanji broj zaraženih“, rekla je.

Istakla je i da su se dosadašnje mjere pokazale kao efikasne.

Nismo se složili sa mjerama vezano za penzionere, iako smo svjesni toga da moraju podići svoje penzije, jer strah nas je do čega će to sve dovesti za nekih 15 dana koliko je potrebno za inkubaciju korona virusa“, komentarisala je.

Navela je kako su sa samom naredbom o formiranju Kriznog štaba pokrenuli aktivnosti u vezi sa nabavkom zaštitne opreme, ali da su imali problema sa maskama.

Dobili smo informacije da je od proizvođača koji se bave proizvodnjom maski FF53 zabranjen njihov izvoz, pa tako i za Bosnu i Hercegovinu i te maske su nam najveći problem, ostalo smo uspjeli obezbijedtiti. Kada je u pitanju ljudstvo, sada se pokazalo koliki je značaj javnog zdravstva, epidemiologa, mikrobiologa, infektologa. Mislim da je sada jasno da su normativi zreli za mijenjanje. Mi na području TK imamo osam epidemiologa i to je nešto što će biti tema razgovora i slanje prijedloga u smislu izmjene ovih normativa. To ćemo uraditi kad se smiri ova situacija koja je vezana za korona virus“, rekla je.

Kada je u pitanju organizacija rada zdravstvenih ustanova, sada se pokazalo da se sve može, da je na primarnom nivou sada moguće određene stvari rješavati. U narednom periodu, kada počnemo raditi evaluaciju rezultata, to će nam biti najboji pokazatelj u kojem pravcu treba djelovati i reagovati da se popravi sve ono što se popraviti da“, kazala je ministrica Čolić za N1. 

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad