Požari u nekoliko dijelova BiH, policija traži piromane

Vijesti 09. apr 202011:48 > 11:51
Šibenik.IN

U posljednjem vremenskom periodu primjećen je veći broj šumskih požara, uglavnom na nepristupačnim terenima u HNk sjeverno od Mostara, navode iz MUP-a Hercegovačko-neretvanskog kantona.

“Pošto policija ima saznanja da su požari prouzrokovani ljudskim faktorom, molimo sve građane našeg kantona koji primjete sumnjive aktivnosti vezano uz požare , da iste dojave u najbližu policijsku stanicu ili na telefon 122”, navode iz policije.

Policijski službenici MUP-a HNK će preduzeti sve mjere i radnje iz svoje nadležnosti da se eventualni izvršioci pronađu i sankcionišu u skladu sa zakonskim propisima, poručuju.

Na području Hercegovačko-neretvanskog kantona (HNK) u posljednja 24 sata zabilježeno je 27 požara, od kojih je njih deset još uvijek aktivno, izvijestio je Operativni centrar civilne zaštite HNK-a.

U općini Konjic aktivno je osam požara, i to u Ljutoj, Ljesovini, na širem lokalitetu Neretvice, u Obrenovcu, Gluhom dolu, na lokalitetu Repovci-Bulatovići, na Žitačama i u Cerićima- Pokojište, u kojima većinom gori bukova, hrastova, borova i kestenova šuma, te ponegdje voće i nisko rastinje.

U Jablanici je aktivan požar u podnožju planine Bokševice, dok u Čitluku u Čalićima gori trava, nisko rastinje i šuma. Ostali požari na području Hercegovačko-neretvanskog kantona uspješno su ugašeni. 

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad