Musa: Zbog mjera koje smo poduzeli, došlo je do naglog pada sezonske gripe

Vijesti 09. apr 202012:11 > 13:18
N1

Na današnjoj press konferenciji Federalnog kriznog štaba Civilne zaštite obratili su član Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva i pomoćnik federalnog ministra za javno zdravlje Goran Čerkez i šef Službe za epidemiologiju Zavoda za javno zdravstvo FBiH Sanjin Musa.

Musa je ukazao na važnost propisanih mjera, jer Covid 19 je vrlo zarazna bolest koja je se brzo prenosi.

“Mjerama želimo uspostaviti da ne bude naglog porasta oboljelih, zato je važno da se pridržavamo mjera. Mi nastojimo razmaknuti ljude i spriječiti okupljanja. Pratimo broj prijavljenih slučajeva i donosimo i dalje preporuke za građane”, kazao je Musa. 

Nema problema sa obdukcijom

Na pitanje, da li doktori iz Unsko-sanskog kantona odbijaju da dođu na posao i da se priključe kriznim štabovima, Čerkez je odgovorio da nema te informacije i naglasio da se sad nalazimo u vanrednoj situaciji gdje svaki ljekar treba da obavlja svoju dužnost, ukoliko nije u izolaciji ili stvarno bolestan.

“Svi moraju provoditi svoje svakodnevne zadatke jer je vrijeme krize. Ovo je vid ugrožavanja zdravlja i ako takav vid postoji oni zbog nedolaska na posao ugrožavaju bolesnike i mogli bi odgovarat po zakonu zbog toga”, istaknuo je Čerkez. 

Kada je riječ o lažnim rezultatima koje testovi nekad prikažu, Čerkez je rekao da su testovi nabavljeni sa južnokorejskog tržišta i da se koriste u svim zemljama regiona i Evrope.

“U našim labaratorijama se vrše provjere testova i pokazali su se kao provjereni i sigurni”, rekao je Čerkez.   

Ponovio je nekoliko puta da nema prepreka da se obdukcije preminulih urade u Federaciji. 

“Postoje dvije vrste i to patološke i sudske obdukcije. Patološke se rade u bolnicama, a sudske ukoliko postoji sumnje za krivično djelo. Dali smo preporuke Svjetske zdravstvene organizacije i ono što je bitno da nema nekih prepreka da bi se to uradilo. Također, dali smo preporuku o opremi“, istaknuo je Čerkez i dodao da što se tiče opreme za sudske vještake ne nabavljaju ih oni, već nabavku medicinske opreme dogovaraju menadžeri zdravstvenih institucija. 

Napomenuo je da je došlo do nedostatka, posebno hirurških maski, te da je to problem i u drugim državama.

“Jučer je stigla roba, i očekujemo da opet stigne, i da se ravnomjerno distribuira”, rekao je. 

Ličimo na azijska društva

Na pitanje da li se lijekovi dostavljaju u BiH, Čerkez je kazao, da niti jedno fizičko lice ne može da uveze lijek, ali da transport i trgovina sa lijekovima funkcionira normalno, kao i sva snadbijevanja sa lijekovima. Predložio je pojedincima da se obrate apotekama koje će učinit sve da taj lijek dođe. 

Kao i na jučerašnjoj konferenciji, Čerkez nije htio komentarisati slučaj i zaobiđenu obdukciju dr. Šefika Pašagića jer, kako je kazao, nije etički da komentariše kroz medije, te da je potrebno imati sve činjenice. 

Musa je istaknuo da ćemo živjeti izvjesno vrijeme sa ovom bolesti, te da počinjemo ličiti na azijska društva.

“Ljudima kažemo da nose maske, ne da bi zaštitili sebe, nego druge”, rekao je. 

A koliko će ovo sve trajati?

Kazao je da će “trajati do trenutka dok ne budemo svi zaštićeni, ili dok svi ne ozdravimo, ili dok ne budemo imali cjepivo”.

Ove godine, kako je istaknuo, došlo je i do naglog pada sezonske gripe, a sve zbog mjera koje su poduzete zbog korona virusa.  

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad