Umire li virus sa pacijentom? Jedno pitanje, dva odgovora (VIDEO)

Vijesti 09. apr 202013:52 > 14:01
N1

Umire li virus sa pacijentom, jedno je od novinarskih pitanja postavljenim na pres-konferencijama u bh. entitetima Republika Srpska i Federacija Bosne i Hercegovine.

Prema riječima ministra zdravlja RS Alena Šeranića, nema bojazni od virusa nakon smrti zaraženog.

”Virus ugine onog trenutka kada čovjek umre, jer mu treba živa ćelija za reprodukciju i sam život. Ali, obducent treba da provodi lične zaštitne mjere bez obzira na to šta je uzrok smrti”, rekao je resorni entitetski ministar.

S druge strane, pomoćnik federalnog ministra za javno zdravlje Goran Čerkez tvrdi suprotno.

“Važno je reći da virus ne umire sa pacijentom”, istakao je.

Pogledajte video.

Kako navodi Svjetska zdravstvena organizacija (WHO), nema dokaza da virus ostaje nakon što osoba umre.

“Suprotno uvriježenom mišljenju, nema dokaza da leševi predstavljaju opasnost od epidemije bolesti nakon prirodne nesreće. Većina uzročnika ne preživi dugo u ljudskom tijelu nakon smrti. Ljudski ostaci predstavljaju značajan rizik za zdravlje u nekoliko posebnih slučajeva, poput smrti od kolere ili hemoragične groznice”, navodi se iz WHO-a.

Međutim, navode da iako mrtvo tijelo osobe zaražene korona virusom nije zarazno, virus može preživjeti u plućima i ostalim organima.

“Ukoliko je tijelo osobe oboljele od COVID-19 određeno za obdukciju, zdravstvene ustanove moraju osigurati sigurnosne mjere kako bi se zaštitile osobe koje provode obdukciju”, kazali su iz WHO-a.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad