Forto: Neka kaže Vlada FBiH na koji broj radnika računaju za pomoć kod doprinosa

Vijesti 09. apr 202014:09 > 14:18
Anadolija

Zakon o ublažavanju negativnih ekonomskih posljedica koje je Vlada Federacije donijela s namjerom da pomogne privredi u jeku pandemije pokazuje neozbiljnost u shvatanju ekonomske krize u koju BiH tone – smatra Edin Forto iz Naše stranke.

“Javnost ne zna koliko će Federaciju BiH koštati ovaj zakon. Pitanje je da li to i sama Vlada zna. Ne znamo da li će zakon srušiti budžet ili ga neće ni okrznuti. Dok se u drugim zemljama vode analitičke bitke oko mjera za pomoć privredi, nama Vlada FBiH nije ponudila ni osnovne pretpostavke i izračune koji su doveli do upravo ovakvog zakona”, navodi u saopćenju Forto i dodaje: 

“Zahtijevamo da nam Vlada FBiH prezentira na koji broj radnika računaju za pomoć kod doprinosa, koliko firmi će moći dobiti ovu pomoć, kao i pristup garantnom kreditnom fondu. Potrebno je da nam Vlada FBiH kaže, imajući u vidu broj radnika i firmi, koliko će sve to koštati naš budžet. Tek tad ćemo moći vidjeti na koji način finansirati ovaj zakon. U predloženom se, naprimjer, ne vidi mjera smanjenja plata u javnom sektoru, što je također nužno preispitati. Pored toga, potrebno je procijeniti očekivane učinke od ovakve Vladine intervencije. U ovom trenutku, sa ponuđenim zakonom, ništa od navedenog nam nije prezentirano. Parlamentarci koji će uskoro glasati o zakonu, kao ni stručna javnost, ne znaju u kakav se poduhvat upuštamo.”

U najboljem slučaju pojedinim privrednicima predložene mjere, kako kaže Forto, mogu biti kratkoročna olakšica.

„Namjera koja se da iščitati iz zakona jest kratkoročna kupovina vremena u nadi da će pandemija brzo proći i da će se sve nekako vratiti u stanje kakvo je vladalo prije. Vlada se u to ne smije pouzdati. Ona mora pomoći privredu maksimalno, ali s jasnim uvidom u dugoročnu isplativost i korist po cjelokupno društvo. Pomažući na malo i besciljno, budžet će se prazniti i dovest ćemo se u situaciju da pomoć više nećemo moći pružati, a nećemo vidjeti ni efekte pomoći koju smo do tog trenutka dali. Potrebna je hitna široka rasprava Vlade, socijalnih partnera i eksperata koja bi bila strukturirana na način da se usklade ciljevi svih strana te da oni imaju pozitivan efekt na cjelokupno društvo. Moramo znati koliko ostvarenje tih ciljeva košta i krenuti u potragu za inostranom pomoći ako sami ne možemo finansirati vlastiti oporavak, a najvjerovatnije nećemo moći”, zaključio je Forto. 

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad