Xi Jiping odgovorio na Džaferovićevo pismo: Kina će pružati pomoć BiH

Vijesti 09. apr 202014:17 > 14:18
N1

Predsjednik Narodne Republike Kine Xi Jinping odgovorio je na pismo predsjedavajućeg Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefika Džaferovića u kojem mu je zahvalio na pozitivnoj ocjeni kineskih napora i saradnje s međunarodnom zajednicom u borbi protiv pandemije koronavirusa Covid-19.

“Trenutno panedmija se širi po cijelom svijetu dok broj novopotvrđenih slučajeva zaraze u BiH kontinuirano raste. Dozvolite mi da u ime kineske vlade i kineskog naroda izrazim duboko saosjećanje vlastima i narodima u BiH”, napisao je Xi.

Kako je dodao, čovječanstvo se zajedno suočava s izazovima sigurnosti javnog zdravstva, a kineska strana je spremna da jača saradnju u borbi protiv epidemije sa svim zemljama, uključujući BiH, pridržavajući se koncepta zajedničke budućnosti čovječanstva.

Kineska strana je pružila donaciju medicinskog materijala Vašoj cijenjenoj zemlji, otvorila prikladan kanal za BiH za komercijalnu nabavku sredstava u Kini, te je spremna da nastavi pružati pomoć BiH u okviru svog kapaciteta, razmjenjuje iskustva i praksu na prevenciji, kontroli i dijagnozi, kao i tretmanu, te čvrsto podržava uložene napore vlasti i naroda BiH za borbu protiv epidemije”, napisao je.

Podsjetio je da se ove obilježava 25. godišnjica uspostave diplomatskih odnosa između Kine i BiH te je izrazio uvjerenje da će tradicionalno prijateljstvo između dviju zemalja biti produbljeno kroz saradnju u borbi protiv epidemije.

Pridajem veliku važnost razvoju odnosa između Kine i BiH i spreman sam da, zajedno sa Vama, ulažem napore u neprekidno unapređenje bilateralnih odnosa, donoseći blagostanje dvijema zemljama i narodima”, napisao je predsjednik Narodne Republike Kine Xi Jinping u pismu predsjedavajućem Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefiku Džaferoviću.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad