Novalić: Ne mogu se pozivati na svjetsko tržište samo kada cijena nafte raste

Vijesti 09. apr 202017:26 > 17:28
N1

Fadil Novalić, premijer Federacije Bosne i Hercegovine, na pres-konferenciji je kazao kako niko neće ostati imun na krizu koja je nastala zbog pandemije korona virusa, ali je i dao obećanje da se niko na ovoj krizi neće obogatiti.

On je poručio da je donesena još jedna mjera, a tiče se cijena nafte, koja će građanima i privrednicima pomoći da prebrode ekonomski teret krize.

“Svjedoci smo da su se cijene nafte prepolovile. Za to vrijeme, na domaćim pumpama nismo imali priliku vidjeti promjenu cijena. Smanjujemo marže koje su bile visoke, čak i do 50 pfeninga po litri. Maržu smo ograničili na 25. Čut ćemo naftaše ubrzo, kako je ovo miješanje u slobodno formiranje cijena. To nije opravdano u ovakvim momentima”, izjavio je Novalić.

Premijer FBiH je rekao da se vlasti entiteta nikada nisu miješale u slobodno tržište, ali ni da se FBiH nikada nije ni našla u ovakvoj krizi.

“Naša namjera je da naftaši cijene usklađuju sa svjetskim tržištem. Želimo stati u kraj monopolu. Ne mogu se pozivati na svjetsko tržište samo kada cijena nafte raste”, rekao je.

“Niko u ovoj krizi neće izgubiti sve. Niko neće izgubiti ništa. Neće se niko obogatiti na ovoj krizi”, poručio je premijer FBiH.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad