Ministri zemalja Zapadnog Balkana pisali EU o izuzimanju iz Odluke EK

Vijesti 09. apr 202017:45 > 17:48
KENZO TRIBOUILLARD / AFP

Ministri vanjskih poslova Zapadnog Balkana (WB6) uputili su zajedničku inicijativu, koja je danas poslana u Brisel, da se zemlje Zapadnog Balkana izuzmu od Odluke Europske komisije o obvezi prethodne autorizacije izvoza zaštitne i medicinske opreme, koja je donesena 14. marta, i pridruže mehanizmu zajedničke nabavke zaštitne i medicinske opreme.

Pismo inicijative je u ime Bosne i Hercegovine potpisala zamjenica predsjedatelja Vijeća ministara i ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković, a ono je upućeno na tri briselske adrese – europskom povjereniku za trgovinu Phillu Hoganu, visokom predstavniku EU za vanjske poslove i sigurnosnu politiku i potpredsjedniku Europske komisije Josepu Borrellu Fontellesu i europskom povjereniku za susjedstvo i proširenje Olivéru Várhelyiu.

“Ovom zajedničkom inicijativom, ministri vanjskih poslova regije Zapadnog Balkana žele potaknuti Europsku komisiju da donese odluku o izuzeću zemalja Zapadnog Balkana od zahtjeva za izvoznom autorizacijom, na isti način kao što je izuzeto osam europskih zemalja ne-članica EU. Između ostalog ovaj zahtjev je obrazložen činjenicom da se radi o populaciji od oko 17 milijuna ljudi koja ne može ugroziti tržište ovom opremom u EU, a time bi se poslala i snažna poruka Zapadnom Balkanu da je dio Europe i da smo u ovome svi zajedno”, saopšteno je iz Ministarstva vanjskih poslova BiH.

“Argumenti navedeni u pismu inicijative pozitivno su primljeni u Briselu i tri povjerenika će već naredni tjedan i formalno odgovoriti ministrima vanjskih poslova Zapanog Balkana”, poručeno je.

U međuvremenu dato je do znanja da postoji raspoloženje da se ova inicijativa prihvati, uz napomenu da se i od zemalja regije očekuje da ukinu eventualne slične zabrane izvoza u EU.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad