Cvijanović: Da su se iz FBiH usaglasili i obratili, dobili bi pomoć

Vijesti 09. apr 202018:23 > 18:31
N1

"Prema tome, ako želite da implicirate da kažete zašto nije dobila cijela BiH, pa kad se obrati i FBiH i oni će dobiti. Da su se usaglasili i obratili, podrška bi bila", poručila je danas predsjednica RS Željka Cvijanović. Premijer Radovan Višković kazao je da je "ovo pomoć onima koji su tražili i na tome smo više nego zahvalni".

Cvijanović je nakon slijetanja aviona sa pomoći iz Rusije kazala da je u paketu pomoći sadržano “sve ono za čime vape sve zemlje svijeta trenutno”.

“RS se obratila zahtjevom, predsjednik Dodik je napravio komunikaciju sa ministrom Lavrovom. Oni su nakon nekoliko dana obezbijedili pomoć i reagovali. Prema tome, ako želite da implicirate da kažete zašto nije dobila cijela BiH, pa kad se obrati i FBiH i oni će dobiti. Da su se usaglasili i obratili, podrška bi bila. Ja sam zahvalna što se to dešava u RS, jer smo prepoznali da će biti odobreno i danas imamo tu pomoć. Velika zahvalnost i Rusiji i građanima”.

Višković je kazao da se reagovalo usaglašeno i da su poslati zahtjevi za pomoć.

“Želim da se zahvalim Ruskoj federaciji koja je više nego značajna pomoć za RS. Kada dođu stručnjaci da pomognu našim ljekarima koji se bore više od mjesec dana, ova će pomoć biti značajna da našim ljudima daju nove smjernice i sugestije. Poslali smo pisma i oni su reagovali na naše dopise. Da li je ovo pomoć BiH ili RS, ovo je pomoć onima koji su tražili i na tome smo više nego zahvalni”.

Podsjetimo, danas se zamjenica Predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine, Bisera Turković zahvalila ambasadoru Ruske Federacije u BiH, Petru Ivancovu na pomoći navodeći da prema informacijama koje je ambasador Ruske Federacije prenio, pomoć stiže po zahtjevu iz Republike Srpske, ali će po potrebi će biti na raspolaganju na cijeloj teritoriji Bosne i Hercegovine.

Ipak, Dodik, Cvijanović i Viškovć su danas jasno kazali da pomoć nije namijenjena za državu BiH već entitet Republika Srpska.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad