Grad u BiH u kojem se građani zajednički – sistemski bore protiv korona virusa

Vijesti 09. apr 202019:20 > 19:23
N1

Ekipa N1 posjetila je Goražde. Grad iz kojeg je poslana poruka da se protiv korone žele i moraju boriti sistemski. Pogledajte priču Semira Mustafića.

Dolazimo na ulaz u Goražde. Policija nas zaustavlja i mjeri temperaturu i meni i snimatelju Agiću. Razgovara sa nama i pita koliko ostajemo. 

“Ukoliko imamo osobe saa povišenom temperaturom odmah obavještavamo Zavod za Javno zdravstvo BPK”, kazao je Senad Hodović, zamjenik komandira PS Goražde

Nakon policijske provjere idemo do Volonterskog tima Kriznog štaba. Mladi svaki dan pripremaju svoje aktivnosti.

“Moja uloga je da primam pozive iz call centra i onda obavještavam kolege gdje trebaju ići na intervencije”, navela je Adela Hadžić, Volonterka.

Aldin Džananović volonter, nam pokazuje spisak na tabili i objašnjava ko šta radi.

“Imamo četiri tima. Jedan u gradu, jedan u selima, treći idu po lijekove, četvrti vrše dostave skuterima.”

Idemo da vidimo kako to izgleda na terenu.

“Hvala Vam omladino moja. Vi ste stvarno zlatni i najbolji”, kazao im je Safet Merkez

“Ljudi stvarno prelijepo reaguju i nadam se da ćemo zajedno svi ovo pobijediti”, rekao nam je Nedžad Kamenica, volonter.

Najvažnija karika društva trenutno su medicinari. Jedini epidemiolog koji BPK ima je doktorica Medina Bičo.

Riječ struke je najrelevantnija, poručuju iz Kriznog štaba ovog kantona

“Razmišljali smo o da cijeli kanton stavimo u karantin, ali nemamo dovoljno kadra pogotovo policijskog da bismo to izveli, ali svakako to imamo planu i tražimo rješenje”, poručila je Edita Velić, komandantica Kriznog štaba BPK.

Sve ovo što ste do sada čuli, neko mora prenijeti građanima. Idemo do kolega sa lokalne televizije da vidimo kako oni obavljaju svoj posao u ovom teškom periodu.

U redakciji novinari pripremaju dnevnik, montažeri će to sprovesti u djelo, a režija će se pobrinuti da sve prođe kako treba.

“Nemamo dovoljno kadra i ponosan sam na sve svoje ljude. Sad se dešava da ja kao direktor idem na teren kao snimatelj sa novinarom, dok kolega iz marketinga kad a zatreba ulazi uz studio da bude snimatelj”, kazao nam je v.d direktora JP RTV Goražde, Jakub Bardak.

U gradu na Drini svi se nadaju da će pandemije brzo završiti, a do tada su odlučili svi zajedno sistemski da bore protiv koronavirusa.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad