MUP Kantona Sarajevo uputio apel građanima, kazne i do dvanaest godina zatvora

Vijesti 10. apr 202013:18 > 13:21
ilustaracija

Obzirom da je vidljivo izvođenje proljetnjih radova na čišćenju obradivih površina koja ponekad uključuju i spaljivanje niskog rastinja, korova i slično, te da tom prilikom nerijetko dolazi i do požara, Uprava policije MUP-a Kantona Sarajevo poziva građane na maksimalan oprez kako bi se izbjegle neželjene posljedice.

Podsjećaju na pojedine odredbe Krivičnog zakona Federacije Bosne i Hercegovine kojima su definisana pojedina krivična djela, i to:

– član 323. KZ F BiH (Izazivanje opće opasnosti) – predviđene sankcije, novčana kazana ili kazna zatvora do pet godina (u zavisnosti od stava navedenog člana);

– član 317. KZ F BiH (Izazivanje šumskog požara) – predviđene sankcije, novčana kazna ili kazna zatvora do dvanaest godina (u zavisnosti stava navedenog člana) i

– član 301. KZ F BiH (Paljevina) – predviđene sankcije, kazna zatvora od jedne do dvanaest godina (u zavisnosti od stava navedenog člana).

Policijski službenici će postupati po svim prijavama za požare i raditi na prikupljanju informacija u vezi sa osobama za koje bi postojali osnovi sumnje da su izazvale požar, te će protiv istih biti preduzete zakonom predviđene mjere.

Takođe, neophodno je podsjetiti i na aktuelnu situaciju uzrokovanu pojavom i širenjem korona virusa, zbog čega je potreban dodatni oprez, uz obavezno poštivanje naredbi i preporuka nadležnih organa na preduzimanju neophodnih mjera zaštite.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad