Pilav: Dva slučaja u 24 sata korona virusa u KS

Vijesti 10. apr 202013:19 > 13:33
N1

Epidemiologinja i predsjednica Kriznog štaba Kantona Sarajevo Aida Pilav kazala je na današnjoj pres-konferenciji kako su u protekla 24 sata bila dva slučaja korona virusa na području Kantona Sarajevo.

“U Kantonu Sarajevo u posljednja 24 sata imamo dva potvrđena slučaja korona virusa. Ukupan broj pacijenata na KCUS-u je 16, a jedno je na respiratoru. Ukupan bilans pozitivnih na korona virus je 59 u KS, od čega su četiri retestirana – to znači da se ide prema potpunom oporavku tih sugrađana. Dakle, od 6. 4. ukupan broj pozitivnih u KS je 8 i smrtnih slučajeva je 4”, kazala je Pilav.

Pilav je govorila i o sezonskoj gripi te kazala da je od 30.9. do 5.4. 2020. slučajeva akutne respiratorne infekcije bilo 66.601, bolesti sličnih gripi je bilo 9.810 a teških respiratornih infekcija u ovom periodu je 15.

Također je kazala i da sezonska gripa ide prema svome izlasku.

“Ne smijemo zaboraviti da je ovaj period do preklapanja korona virusa i virusa sezonske influence i s te strane smo oprezni”, kazala je.

Govorila je i o obdukciji te istakla kako je Krizni štab upoznat o tim informacijama, ali da je Institut za sudsku medicinu Medicinskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu nadležna institucija za to.

“Postoje tačne instrukcije kako se radi obdukcija kod zaraznih bolesti, a ono što Krizni štab radi jeste da razgovaramo o pružanju zaštitne opreme”, rekla je.

Naglasila je i da nema povećanog broja smrtnih slučajeva u odnosu na prošlu godinu od drugih bolesti.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad