Šeranić: Nema okupljanja na roštiljima, nije vrijeme za opuštanje

Vijesti 10. apr 202015:07 > 15:07
N1

Alen Šeranić, ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske, zamolio je građane da se pridržavaju mjera koje je propisao Republički krizni štab, kazavši da se trebaju kloniti roštiljanja i okupljanja u javnosti. Pohvalio je dosadašnje ponašanje građana, ali je još jednom zamolio da se održava socijalno distanciranje, i pridržava rastojanja od dva metra.

“U naredne dvije do tri sedmice želim da izdržimo i poštujemo mjere. Govorimo o mjerama distance i nošenja maske. Situacija danas nije ista kao prije mjesec ili dva. S obzirom da sada, širenje samog virusa nije vezano samo za žarišta i familijarne veze, svi na neki način treba da se zaštitimo. S obzirom na veliki broj asimptomatskih slučajeva kojih je oko 80 posto, trebamo ovu mjeru da ispoštujemo. Maska je i zaštita od diranja lica, s obzirom da na rukama možete prenijeti”, kazao je. 

Ostaju mjere smanjenja socijalnog kontakta. 

“Očekujemo da se ispoštuju mjere koje smo tražili. Ono što imamo dobro – uzorno ponašanje građana, mislim da kroz ovaj način u zajednici možemo da doprinesemo da što više očuvamo života, da onemogućimo da se veći broj lica liječi i da vrijeme provode sa svojom porodicom”, kazao je.

“Molim da se ne okupljamo u smislu roštilja, da se držimo distance od dva metra što će biti nalog štaba. MUP će da prati ove mjere i njihovu realizaciju. Očekujemo da se ove mjere sprovode na malo jači način”, poručio je u vanrednom obraćanju. 

Šeranić je rekao da nije vrijeme za opuštanje, te da će se u ponedjeljak, 13. aprila odlučivati o novim mjerama za entitetski nivo. 

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad