Uskrs u doba korone

N1

U nedjelju je Uskrs. On neć biti kao i dosadašni. Crkva se prilagodila uputama nadležni, vjernici se neće međusobno posjećivati kao ranijih godina. Ipak, praznik se mora obilježiti. Tuge ima, ali sve će ovo proći, poručuju.

U kući porodice Damjanac proslaviće se predstojeći Uskrs. No, on neće biti kao prije. Kćerka iz inostransta ne može doći, zbog postojećih mjera na granici, ali ipak se sve mora pripremiti, jaja su ofarbana, kolači spremni. Danas se posti, zato je i trpeza takva, posna. Domaćin Ognjen kaže, u svojoj duši se nada da će već sledeće godine biti kao prije.

“U nedjelju neće biti okupljanja, jedino Vitomir ako mi dođe, to će biti, ja i žena. Djeca neće dolaziti. Sve je to u izolaciji. Na selu smo odvojeno, ali pridržavamo se toga reda”, kaže Ognjen Damjanac.

I Vitomir Matić neće ovaj Uskrs dočekati kao prethodnih godina. Nada se, sin iz Sarajeva u nedjelju možda dođe. Kod njega je sve u stihu…

“Pjevam ‘Oj Miloje, Miloje, što je bilo bilo je. To je prvo poluvrijeme. Drugo, što je bilo, više biti neće, sad’ se Vito svukud pješke kreće. Auto je prod'o prihvatio se štaba i polako ulicama tapa'”.

Matej Vuković na Veliki Petak dolazi na molitvu u Crkvu Sv. Ilije u Kiseljaku. Kaže, u teškom smo vremenu, ali vjeruje da će se sve prebroditi brzo. Ovo je, smatra on, jedan test za sve građane BiH

“Mislim da obitelj, odnosno porodica mora da bude uvijek na prvom mjestu i mislim da je to veoma važno u svakoj vjeroispovjesti. Smatram da će ovakve stvari zbližiti obitelj i pokazati sve najbolje u ljudima”, ističe Vuković.

Ni za fra Dragu Perkovića, župnog vikara župe Sv. Ilije u Kiseljaku, ovaj Uskrs neće biti kao prošli. Mise su bez vjernika. I danas, a i na Uskrs će ostati tako. Okolnosti su takve, vjernici se ne okupljaju u velikom broju u Crkvi, ovogodišnja korizma je za svećenike kao da su pastiri bez stada

“Ili još malo kao riba na suhome. Svi skupa doživljavamo traumatično ovo vrijeme i baš u ovom vremenu, nakon dugog iskustva, svećenik sam više od 40 godina, tako mi je najteža korizma u životu. Ne samo što je nekako poremećen svakodnevni život i što su nam ograničena ljudska i građanska prava u interesa zdravlja i općeg dobra, nego dakle doživljavam ovo vrijeme kao vrijeme u kojem čovjek silazi, u pravom smislu riječi, na zemlju”, kaže fratar.

U samom Kiseljaku očekuju da na Uskrs neće biti većeg okupljanja u domovima. Mjere se, kaže načelnik Mladen Mišurić Ramljak, poštuju. Očekuje da će tako biti i u nedjelju

“Svaka obitelj koja drži do ili proslavlja Uskrs će u krugu svoje obitelji obilježiti Uskrs, bez velikih obiteljskih okupljanja. Također smo pozvali sve naše sugrađane koji žive izvan BiH da odlože dolazak na blagdane dok ovo sve ne prođe. Biće prigode u budućnosti, nadam se da sve ovo što smo izgubili nadoknadimo”, poručuje Mišurić Ramljak.

S toga, nema mjesta tugi. I možda je najbolje ovu priču završiti sa još jednim Vitomirovim stihom

“Digni čašu i nazdravi, večeras je zaboravi. Nemoj zbog nje piti, piti, s drugom će ti ljepše biti”.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad