Ko će biti kriv ako država ostane bez 330 miliona eura

Vijesti 10. apr 202018:24 > 19:17
N1

Tristatrideset miliona eura MMF-a je na čekanju. No, ne još dugo. Ako se vlasti u Bosni i Hercegovini ne odluče o raspodjeli u najskorijem roku - novac ide drugdje.

“Izvršni odbor MMF-a trenutno ima više od 90 zahtjeva za hitnu reakciju, i može biti vrlo teško pronaći novi datum u skorijoj budućnosti da Odbor ponovo razmatra zahtjev BiH”, poručuju iz MMF-a.

Ko nije potpisao Pismo namjere? Ko blokira Aranžman? Međusobne optužbe SDA i HDZ-a.

“Kada je u pitanju Pismo namjere ja uopšte ne znam zašto je stvorena i ko je stvorio ovu dramu. Mi smo na Fiskalnom vijeću svi digli ruke za ovaj aranžman, on je nama uredno od MMF-a proslijeđen, ja sam ga na početku sedmice čim sam ga dobio potpisao i vratio MMF-u. Sada vidim da dva člana Fiskalnog vijeća nisu potpisali to Pismo namjere, do kraja dana kada ističe rok očekujem da će oni potpisati”, kaže Fadil Novalić, premijer FBiH (SDA).

No, sjednica Fiskalnog vijeća ponovo je zakazana, nije održana zbog nedolaska premijera Federacije Fadila Novalića.

“Sve upućuje na to da je premijer Federacije BiH u tehničkom mandatu, Fadil Novalić ranije pripremio scenario za propast današnje sjednice Fiskalnog vijeća BiH i da je unaprijed pronašao krivca. Njegova izjava da aranžman s MMF-om propada zbog HDZ-a ne samo da nije tačna i da je vrhunac politikantstva nego je i opasna! Izaći pred kamere u vrijeme kada se javlja krizni štab i obratiti se javnosti da će ostati bez 330 miliona eura zbog HDZ-a je obična podvala i dizanje panike i tenzija u vrijeme kada se ljudi bore za život”, tvrdi Vjekoslav Bevanda, HDZ.

Dok u HNS-u daju punu podršku ministru Bevandi, kazavši kako Fiskalno vijeće odlučuje o aranžmanima s MMF-om, na čiju sjednicu se Novalić nije ni udostojio doći, tako u Stranci demokratske akcije staju u odbranu Novalića. Dok se Milorad Dodik nada sveobuhvatnom dogovoru i predlaže način raspodjele novca.

“Neprihvatljiv je i pokušaj da se u aranžman sa MMF-om uključe kantoni, što zagovaraju HDZ i njihov ministar u Vijeću ministara BiH Vjekoslav Bevanda. Podsjećamo da je premijer Novalić, kao član Fiskalnog vijeća, već potpisao Pismo namjere kojim se omogućava povlačenje sredstava MMF-a, te da su to učinili i predstavnici sa državnog nivoa i iz entiteta RS”, saopštavaju u SDA.

“Vidjet ćemo, treba činiti napore da do toga dođe. Mi smo predlagali da to bude raspodjela 60 – 40, 40 za RS imajući u vidu da je ovo krizni aranžman MMF-a da nije redovni i sam MMF traži da se dogovore entiteti o tome. Nnije po principu stand by aranžmana kako se dijele indirektni porezi nego je tražio i čeka entitete da se dogovore o tome. Mislim da bi to bilo fer dogovor, koji bi omogućio da i jedna i druga strana odvoje za Brčko Distrikt”, dodaje Milorad Dodik, predsjednik SNSD-a .

Pismo namjere treba potpisati i guverner Centralne banke. Evo šta BiH očekuje ukoliko propusti ovu šansu koju nudi MMF.

“To bi bilo jako štetno po privredu po građane da ne dobijemo taj novac. Bbila je zakazana sjednica odbora u Washingtonu 14., mislim da je pomjereno za 16. april. To je ustvari krajnji rok kada bi trebali da dostavimo našu aplikaciju”, otkriva Senad Softić, guverner Centralne banke BiH.

Inače, prvobitni dogovor MMF-a s bh. vlastima je bio kredit od 165 miliona eura, no, uduplan je zbog aktuelne situacije. I nije riječ o uobičajenom aranžmanu, s obzirom na to MMF od BiH ne zahtijeva bilo kakve reforme zauzvrat kao što je ranije bio slučaj. Iz Ambasade SAD-a i Delegacije EU u BiH pozvali su nadležne da Pismo namjere potpišu još danas. Jer sutra će već biti kasno.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad