Ahmić za N1: Slika stvorena o Domu zdravlja KS u javnosti je potpuno pogrešna

Vijesti 11. apr 202009:53 > 10:23
N1

V.d. direktora JU Dom zdravlja KS Muhamed Ahmić rekao je kako je ova ustanova pruža medicinsku skrb u otežanim uslovima, ali da već rade na tome da ta usluga bude brže, efikasnija i sigurnija.

Gostujući u Novom danu, Ahmić je rekao kako vjeruje da se stanje u domovima zdravlja popravilo u odnosu na početne dane, te da pacijenti sada lakše dobiju odgovor putem telefonskih linija. Podsjetio je kako su jučer obnovili telefonske brojeve koji su namijenjeni za osobe koje sumnjaju da su zaražene korona virusom, dok su svi ostali brojevi od ranije i dalje aktivni za ostale pacijente i njihove probleme.

“Naredio sam da se odmah donesu protokoli o putu pacijenta i da se moraju poštovati izrečene mjere iako otežavaju rad kolegama u domovima zdravlja. Prijem i brzina obrade pacijenata ne može biti brza kao inače, ali radimo na poboljšanju svih aspekata pružanja zdravstvene zaštite u KS. Nije lako, ali cilj je poboljšati tretman pacijenata sa sumnjom na korona virus i ostalih”, rekao ja Ahmić.

Aktivnosti na kreiranju Covid ambulanti su već započete, a u nekim domovima zdravlja već postoje izdvojene cjeline u koje dolaze pacijenti sa sumnjom na korona virus. Ti objekti će imati poseban ulaz i njima će biti urađeni pregled i dijagnostika. Također, radit će na pojednostavljivanju uzimanja briseva za testiranje na korona virus.

Kada je riječ o tri smrtna slučaja pacijenata koji su se obratili domovima zdravlja, a koji su bili zaraženi korona virusom, Ahmić je rekao kako istragu vodi Tužilaštvo KS te kako se nada da će nalazi biti objektivni i oslobađajući za njih.

“Činjenica da umre neko ko je pozitivan na koronu ne znači da je umro od te infekcije. Kolege trebaju izlaziti s podacima kakve su kliničke slike i stepenom težine. Ne mora da znači da je pacijent umro od korona virusa, mogli su preminuti od srčanog ili moždanog udara i sl”, kazao je.

Istakao je kako JU Dom zdravlja KS sada ima dovoljno zaštitne opreme, a da su prije dva dana dobili 1.000 briseva za testiranje na korona virus.

“Pažnja reflektora ne treba biti usmjerena na bolovanja. U JU Dom zdravlja radi oko 2.200 radnika i stotinjak ljudi na bolovanju nije značajan broj. Svi zaposlenici Doma zdravlja posao obavljaju u jako otežanim uslovima i tvrdim da je slika stvorena o domovima zdravlja u javnosti potpuno pogrešna”, naglasio je.

Na kraju je rekao kako je siguran da će se Kanton Sarajevo, ukoliko se budemo pridržavali preporuka kriznih štabova,uspješno izboriti s pandemijom te da će se stanje poboljšavati.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad