Vanredna situacija zahtjeva vanredna rješenja

Vijesti 11. apr 202018:13 > 19:15
N1

Sve u jednom danu - lideri SDA, HDZ-a i SNSD-a dogovorili su raspodjelu kreditnih sredstava Međunarodnog monetarnog fonda na sastanku u Delegaciji Evropske unije u Bosni i Hercegovini. I to u omjeru – 62 posto Federaciji BiH, 38 posto Republici Srpskoj i po pola procenta Brčko distriktu. Paralelno, održana je i sjednica Fiskalnog vijeća BiH na kojoj je usaglašeno Pismo namjere sa MMF-om kojim država traži finansijsku podršku za brzo finansiranje. Dogovoreno je i formiranje akcionog tijela za koordinaciju socijalnih i ekonomskih mjera.

Nesuglasice su riješene. Neće doći do blokade kreditnih sredstava Međunarodnog monetarog fonda, a dogovorena je i raspodjela 330 miliona evra. Sve pod medijacijom šefa Delegacije Evropske unije u BiH i ambasadora Sjedinjenih Američkih Država. I lideri su priznali – teško da bi do dogovora došli sami.

“Procenti su 62% za Federacija BiH kredita koji ćemo vratiti, 38% za RS, a odvojićemo po pola procenta za Brčko. Unutar Federacije BiH nastavićemo dogovor o distribuciji jer kantoni nose veliki dio borbe sa koronavirusom kada su u pitanju zdravstvo, policija, biroi rada, odnosno ljudi koji će ostati bez posla – taj teret će pretežno biti na kantonima tako da ćemo te procente dogovoriti u danima koji su pred nama”, poručuje Bakir Izetbegović, predsjednik SDA.

“Odnos u Federaciji BiH je dogovoren da 50% ide županijama, a 50% da ostane na razini Federacije i da time riješimo sva pitanja o kojima je gospodin Izetbegović govorio zbog problema u zdravstvu, neuposlenih i svega onoga što je dominantno u nadležnostima županija, odnosno kantona”, kaže Dragan Čović, predsjednik HDZ-a BiH.

“Uz zahvalnost ambasadorima što su uložili napor. Za Bosnu i Hercegovinu bi bilo bolje da smo mi to sve učinili sami i da nema potrebe za bilo kakvom intervencijom – i ja se za to zalažem”, dodaje Milorad Dodik, predsjednik SNSD-a.

Vanredna situacija zahtjeva i takva rješenja – poruka je domaćina sastanka.

“Lideri političkih stranaka bili su u prilici da postignu saglasnost oko raspodjele sredstava – tu govorim ne samo o kreditnom aranžmanu sa MMF-om, već i o značajnim sredstvima koja će osigurati Evropska unija kroz makrofinansijsku pomoć. I u naredim danima trebamo nastaviti u ovom duhu zajedništva i usaglašenog djelovanja”, ističe Johann Sattler, šef Delegacije EU u BiH.

“Vlade u demokratskim zemljama zaista trebaju da djeluju drugačije u vrijeme kriza – treba da rade sa više koordinacije, transparentnosti, povjerenja i da se brže djeluje”, smatra Eric Nelson, ambasador SAD-a u BiH.

Dogovoreno je i formiranje svojevrsnog akcionog tijela za koordinaciju potrebnih socijalnih i ekonomskih mjera.

“Mislim da ova priča oko koordinacione grupe – sama riječ kaže koordinacija – naprosto je tu da se dođe do mjera što je brže, ali imajući u vidu kakvo je stanje u Bosni i Hercegovini, najvažnija koordinaciona grupa je ova koja je danas sjedila sa ambasadorima. Ako se ona šta dogovori, tako će biti, kao što je i ovo oko Pisma MMF-u”, zaključuje Dodik.

Nije do kraja preciziran način funkcionisanja nove koordinacione grupe koju će sačinjavati predsjedavajući Savjeta ministara BiH, dva entiteska premijera, te ministri iz neophodnih resora. 

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad