Radončić: Kanaderi iz Hrvatske nisu došli, hvala Crnoj Gori

Vijesti 11. apr 202018:37 > 18:38
FENA /Mario Obrdalj

Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Fahrudin Radončić i veleposlanik Crne Gore u BiH Obrad Mišo Stanišić u subotu su na mostarskom aerodromu posjetili posade tri crnogorska air traktora koji su pomogli u gašenju požara na području Konjica, Prozor-Rame i Jablanice.

“Prvi put se događa da Crna Gora pomaže Bosni i Hercegovini u jednoj izvanrednoj situaciji po našu zemlju. Imali smo sjednicu Vijeća ministara, zatražili smo međunarodnu zaštitu. Kanaderi iz Hrvatske nisu došli, mi smo jučer razgovarali s rukovodstvom Crne Gore i zahvaljujući njihovom razumijevanju i njihovim resursima, dobili smo danas veoma uspješnu asistenciju u gašenju požara, gdje naša dva helikoptera Oružanih snaga BiH i lokalni vatrogasci, nisu mogli postići rezultat”, kazao je ministar Radončić u izjavi novinarima.

Ovaj angažman Crne Gore, ministar Radončić ocijenio je kao poruku da su dobrosusjedski odnosi prioritetni i da se Crna Gora, naročito nakon ulaska u NATO koji joj omogučuje određene resurse i privilegije, ponaša kao lider u dobrim stvarima u cijeloj regiji.

“Bosna i Hercegovina, Vijeće ministara i građani Bosne i Hercegovine veoma su zahvalni na takvom gestu Crne Gore”, kazao je ministar i izrazio uvjerenje i za budućom veoma uspješnom suradnjom s Crnom Gorom.

Upitan kada će Bosna i Hercegovina imati svoje vlastite air traktore, kanadere, i biti u mogućnosti da sama u potpunosti osigura gašenje požara, ministar Radončić je odgovorio kako BiH ima svoje financijske limite.

“Mi ćemo morati da kao društvo učimo od drugih. Ove specijalne letjelice i nisu tako skupe i one su upravo idealne za BiH. Ne kanaderi, koji moraju negdje da slete i uzmu vodu, nego ovakve letjelice. Smatram da današnja situacija stavlja pred Vladu Federacije, pa i cijelu BiH, jednu vrstu pozitivnog izazova, da se s regijom takmičimo u dobru. Vjerujem da iduću godinu nećemo dočekati ponovno nespremni, ali nakon korone, vidjet ćemo šta su prioriteti”, ustvrdio je ministar Radončić.

Veleposlanik Crne Gore u BiH Obrad Mišo Stanišić kazao je kako je crnogorska vlada jutros na izvanrednoj elektronskoj sjednici odlučila da izađe u susret i pomogne Bosni i Hercegovini u ovoj izvanrednoj situaciji i poslala je tri namjenske letjelice koje su danas djelovale na područjima Jablanice, Konjica i Prozor-Rame.

“Ono što sa zadovoljstvom mogu kazati kao veleposlanik Crne Gore je da su piloti koji su djelovali danas na ovim područjima svoj zadatak obavili krajnje profesionalno, odgovorno i rekao bih, kako sam informiran, u veoma teškim vremenskim uvjetima”, kazao je veleposlanik Stanišić u izjavi novinarima.

On je izrazio zadovoljstvo što je cilj postignut i što je Crna Gora po tko zna koji put dokazala da je prijateljska prema BiH i prema svim zemljama u regiji.

“Što se tiče Crne Gore i BiH mislim da bilateralni odnosi naše dvije zemlje trebaju biti primjer svima, ne samo u regiji, nego i šire”, poručio je veleposlanik Stanišić.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad