Kardinal Puljić na uskršnjoj misi: Borba protiv zaraze jeste borba za život

Vijesti 12. apr 202011:50 > 12:00
BHRT/Screenshot

Misu u nedjelju u katedrali Srca Isusova u Sarajevu predvodio je karidnal Vinko Puljić koji je povodom katoličkog blagdana Uskrsa poručio se danas slavi najveće otajstvo vjere, ali i uputio molitvu da se zaustavi pandemija novog tipa koronavirusa

Uskrs se ove godine obliježava u sjenci pandemije koronavirusa, koja je zahvatila skoro čitav svijet. Stoga, bit će vrlo malo ili nikako tradicionalnih porodičnih okupljanja, posjeta rodbini i prijateljima.

Kardinal je pojasnio kako vjernici danas nisu mogli poći u crkvu, ali ih je pozvao da molitvi prisustvuju posredstvom elektronskih sredstava i ujedine se s pobožnošću sudjelovanjem u svetoj misi.

Puljić je na početku podsjetio kako je danas godišnjica otkako je Sarajevo 1997. posjetio papa Ivan Pavao II.

”Ova svjetiljka tu, svjetiljka mira… On ju je tada donio i ona gori kao molitva za mir u Bosni i Hercegovini, a i mi Njega molimo neka nas prati svojim zagovorom da on koji je tako želio mir, bude posrednik i zagovornik da se zlo ove pandemije zaustavi”, rekao je Puljić na početku mise.

Puljić je rekao kako je Uskrs i slavi se jer je Isus živ.

Osvrnuo osvrnuo se na ”tamu grijeha, tamu zla koje zna zatrovati čovjekovo srce, ljudske odnose”, ali i ”tamu groba i smrti koja itekako zna čovjeka ‘blokirati’, posebno u vremenima kada proživljavamo strah od pandemije, jer se sada broje mrtvi, zaraženi, što na neki način navlači tamu neizvjesnosti”.

“Pogotovo tama smrti, bilo ona prirodna, koja dođe godinama kada se istroši, bilo ona koju uzrokuje pojedina bolest. Čovjek stoji pred tamom smrti, niti nju mogu objasniti ni stručnjaci, ni političari ni moćnici. Stojimo pred tom tamom. A također, svi smo u životu doživjeli trenutke kad znademo reći: ‘Pao mi je mrak na oči’… kada čovjek u trenutku bude blokiran, ne vidi dalje, izgubio je nadu, klonuo je. Taj mrak je vrlo opasan u životu jer čovjeka blokira, a najgore što ga može dovesti do nevolja”, rekao je Puljić.

Ipak prisjetio se i Uskrsa, kada je Isus zapravo donio svjetlost. Podsjetio je kako molitva ”rasvjetljuje pamet i tamu”.

Podsjetio je da ono što ne mogu moćnici, ekonomija ni politika, da odgovore na smrt, a Isus je odgovorio i ”pobijedio je grob i tamu smrti”.

”Po Isusu Uskrslome, smrt nema zadnju riječ, jer postoji život vječni i uskrsnut će mrtvi”, rekao je Puljić.

Dodao je kako su se ljudi ovih dana suočeni s teškim iskustvom – nemogućnost redovnog ispovijedanja niti fizičkog sudjelovanja na misi.

”To je to je teško. To je na svoj način jedna tama koju je donijela ova pandemija. To je strah od smrti, ali ne bojimo se smrti, nego ne želimo biti sukrivci zaraze koja bi mogla druge zaraziti. Zato smo suzdržani, kontrolirani, disciplinirani, da ne budemo sukrivci smrti drugoga“, rekao je Puljić koji je dodao kako Isus donosi svjetlo nade.

Pomolio se da bude krsna svijeća ražari vjeru, hrabrost u život i na neki način svjedočimo nadu.

Puljić se pomolio i za uklanjanje mraka mržnje, sebičnosti i interesa koji ne da ljudima ljudski živjeti, ali i da se vrati nada jer trenutno vlada neizvjesnost.

”Ne samo da sad to govorimo, u svim trenutcima tjeskobe, znamo pitati: Dokle ćemo ovako? Gospodine, vrati nam nadu da ti imaš zadnju riječ“, pomolio se Puljić.

Puljić je podsjetio kako postoje razne zaraze, a danas stojimo pred ovom zarazom, pandemijom, i tražimo načine kako da je zaustavimo.

”Dobro bi bilo da shvatimo, da ta borba protiv zaraze jeste borba za život. Ti si darovao čovjeku život, daj da čovjek shvati da nema vlasti nad životom, da to mora poštivati, poštivati od samog začeća do prirodne smrti. Ti si život, zato, Gospodine Uskrsli daj da u u nama proklija ta radost života, da znamo cijeniti život”, pomolio se Puljić.

Pozvao je da se ne dozvoli da u ime ”demokratije, interesa, ‘neke’ slobode gazimo i uništavamo život”.

”Daj da ga znademo vrednovati, da znademo, ne samo u ovim trenutcima borbe protiv zaraze, da čuvamo živote, nego da u nama to dostojanstvo života koje si nam ti vratio svojom mukom uskrsnućem, istinski živi kao naše svjedočanstvo opredijeljenosti i zauzetost da živimo dar života, čuvamo dar života i istinski ugrađujemo u društvene zakone, zakone koje će čuvati dostojanstvo čovjekovog života”, dio je molitve koju je uputio Puljić.

Katolici, luteranci i anglikanci danas obilježavaju Uskrs, dan koji predstavlja okosnicu i temelj kršćanske vjere, odnosno uskrsnuće Isusa Krista.

Kršćani vjeruju da je ovaj čin trenutak rađanja religije koju danas slijedi 2,3 milijarde ljudi.

Prema vjerovanju, Isus Krist je osuđen u četvrtak, razapet na krstu u petak, a u nedjelju je uskrsnuo. Stoga, iako se Uskrs uvijek obilježava u nedjelju, on gotovo svake godine pada na drugi datum zbog specifičnog pravila.

Naime, Uskrs pada na prvu sedmicu poslije prvog proljetnog punog mjeseca na dan proljetnog ekvinocija ili poslije tog datuma.

Proslavi Uskrsa prethodio je post, a Uskrs se po običaju proslavlja u crkvama uz molitve i svete mise.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad