Ministar Čampara obišao požarom pogođena područja u Konjicu i najavio pomoć

Vijesti 12. apr 202012:21 > 12:30
FMUP

Federalni ministar unutrašnjih poslova Aljoša Čampara danas je posjetio općinu Konjic koju su u prethodnih nekoliko dana zahvatili veliki požari. Tom prilikom prisustvovao je sastanku štaba civilne zaštite Općine, te je zajedno sa njima obišao požarom najpogođenija područja.

Ministar Čampara je izrazio žaljenje zbog nemilih dešavanja, ističući kako će na sjednici Vlade Federacije Bosne i Hercegovine tražiti da federalni nivo vlasti pomogne područjima pogođenim požarima. Pozvao je kantonalni nivo vlasti, odnosno Vladu Hercegovačko-neretvanskog kantona, da bude, ne samo aktivni sudionik, već i inicijator u pružanju pomoći.

FMUP
FMUP
FMUP
FMUP
FMUP

“Bosna i Hercegovina se već mjesec dana suočava s problemima koji su nastali pojavom koronavirusa (COVID-19). Tu prije svega mislim na zdravstvene i ekonomske posljedice. Međutim, uprkos trenutnoj situaciji, mi ne smijemo zanemariti ni druge probleme sa kojima se evo susrećemo. Sistem mora imati adekvatne odgovore na njih i u ovom konkretnom slučaju mora se pomoći područjima pogođenim požarima. Svaka reakcija sistema suprotna ovoj nanijela bi štetu našim građanima i pokazala bi njegovu slabost”, izjavio je ministar Čampara.

On je pohvalio brzu reakciju Ministarstva sigurnosti Bosne i Hercegovine, na čiji je prijedlog Vijeće ministara BiH usvojilo Odluku o traženju međunarodne pomoći za zaštitu i spašavanje u gašenju požara. Istakao je da su upravo zahvaljujući brzoj reakciji Ministarstva sigurnosti BiH, na pogođena područja stigla tri air traktora iz Crne Gore.

“Koristim ovu priliku i da se zahvalim susjednoj Crnoj Gori koja je pristala da nam pošalje pomoć. Bosna i Hercegovina će morati u skorije vrijeme ozbiljno raditi na unapređenju kapaciteteta za borbu protiv požara, jer ovo su problemi s kojim se suočavamo svake godine”, naveo je ministar Čampara.

Pohvalio je i vatrogasce koji su učestvovali u gašenju požara, ali i građane Konjica koji su bili prinuđeni sami pomagati vatrogascima u borbi s vatrom, kako bi zaštitili svoje domove.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.