Općina Novo Sarajevo obezbijedila novac za nabavku respiratora

Vijesti 13. apr 202012:36 > 12:40
Fena

Potpisan je sporazum o realizaciji grant sredstava za nabavku respiratora na Kliničkom centru univerziteta u Sarajevu i JU Općoj bolnici "Prim.dr. Abdulah Nakaš".

Novac je obezbijedila Općina Novo Sarajevo iz Sredstava za zaštitu i spašavanje u iznosu od 140 hiljada KM. Predstavnici zdravstvenih institucija ističu da će im ova pomoć dobro doći.

Načelnik Općine Novo Sarajevo, Nedžad Koldžo, je istakao da su u ovoj lokalnoj samoupravi među prvima odgovorili na izazove dezinfekcije javnih prostora, stambenih objekata te i donacija medicinske opreme Domu zdravlja Omer Maslić kojem je teritorijalno orjentisano stanovništvo ovog područja.

Današnji sporazum bio je samo slijed tih aktivnosti, naglasio je Koldžo

“Vodeći računa o tome da ovu bitku ne možemo sasvim sigurno dobiti sami i da ovdje zaista treba sinergija svih nivoa u ovoj našoj složenoj državi, je li kakva je takva je. Mi smo ovom odlukom pokušali da danas ne samo deklarativno nego i praktično reagujemo”, izjavio je Koldžo.

Predstavnici zdravstvenih institucija su istakli da će im ova pomoć dobro doći te izrazili zahvalnost nadležnima u ovoj Općini.

“Svaka pomoć je dobrodošla. Respirator je nešto što za sada nije potrebno, ali će biti ukoliko epidemija uzme zamaha kao u zemljama u kojoj se ona razvija.Nama je zatraženo od civilnih štabova i od federalnog i od kantonalnih, da izrazimo svoje potrebe. Mi smo to i uradili”, kazao je prim.dr. Zlatko Kravić, direktor Opće bolnice “Prim.dr. Abdulah Nakaš”

Još je napomenuo da se već sada dnevno potroši 80 zaštitnih odijela, iako pandemija nije u punom jeku, te shodno tome naglasio da su potrebe itekako velike.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad