Devet novozaraženih u HNK

Vijesti 13. apr 202014:48 > 14:51
N1

U protekla 24 sata u Sveučilišnoj kliničkoj bolnici (SKB) Mostar testirano je 118 uzoraka i devet je bilo pozitivnih na virus korona, od čega osam u Čitluku i jedno u Mostaru, rekao je savjetnik kantonalnog premijera Darko Juka.

“Epidemiolog Nermin Avdić prenio nam je da je epidemiološko stanje u Hercegovačko-neretvanskom kantonu nepromijenjeno, ali da virus ugrožava zdravstveni sistem”, rekao je Juka.

On je naveo da su iz Doma zdravlja Čitluk dva medicinska radnika u samoizolaciji, a četiri iz Doma zdravlja Čapljina gdje se očekuje rast broja osoblja koje će ići u samoizolaciju.

VEZANE VIJESTI

Juka je dodao i da je u SKB Mostar do kraja marta 36 radnika bilo u samoizolaciji, a dvoje je bilo pozitivno, dok je od početka aprila 31 radnik iz SKB Mostar u samoizolaciji, 11 je pozitivnih sa različitih odjeljenja, a jedna osoba je u bolnici.

“U ovom broju je i šest novih pozitivnih registrovanih preko vikenda, tri ljekara i tri sestre sa Odjeljenja za ortopediju. Tokom dana biće određena samoizolacija za medicinsko osoblje sa ortopedije, te će ih sedam do deset danas biti poslato u samoizolaciju”, naveo je Juka.

On je objasnio da je u toku analiza i utvrđivanje kako je došlo do zaraze medicinskog osoblja na Odjeljenju ortopedije.

Juka je naveo da su epidemiolozi iznijeli stav da više nema klastera, već da je u Hercegovačko-neretvanskom kantonu u pitanju lokalna transmisija i da se sada prate ostvareni kontakti i nastoje se suzbiti.

Prema njegovim riječima, u Kovid bolnici u Mostaru je smješteno 27 bolesnika, od kojih je devet na respiratoru.

Doktor sa Infektivne klinike SKB Mostar Siniša Skočibušić rekao je da je u Kovid bolnici 55-godišnja pacijentkinja koja je primljena 30. marta skinuta sa respiratora i osjeća se bolje.

On je naveo da je stanje u Kovid bolnici u Mostaru zadovoljavajuće, te da medicinsko osoblje ulaže veliki trud kako bi pomogli svim bolesnicima.

Kada je riječ o opremi i testovima u SKB Mostar, Skočibušić kaže da je u cijeloj BiH veliki nedostatak opreme, ali da zahvaljujući donatorima koji pomažu SKB Mostar svake sedmice dobija nove količine koje sada zadovoljavaju potrebe.

“Nadamo se da će odgovorni uputiti dovoljno opreme prema SKB Mostar, za koji je određeno 30.000 testova, a očekujemo i nove kontingente”, kaže Skočibušić.

On je naveo da je s radom počeo izolatorijum u objektu Policijske akademije u Rodoču kod Mostara i da se tamo trenutno nalaze tri osobe, dvije iz Hercegovačko-neretvanskog i jedna iz Zapadnohercegovačkog kantona, te da su svi pod medicinskim nadzorom i dobro se osjećaju.

Na konferenciji za novinare rečeno je i da se za sada ne razmišlja o ukidanju restriktivnih mjera jer su iskustva iz drugih zemalja pokazala da se samo smanjivanjem broja socijalnih kontakata može pomoći u suzbijanju pandemije.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad