Novalić: Nema povećanja penzija tokom pandemije

Vijesti 13. apr 202015:22 > 15:25
Fena

Federalni premijer Fadil Novalić, prilikom današnje posjete Zenici i Zeničko-dobojskom kantonu, najavio je kako bi sljedeće sedmice trebao biti usvojen „korona zakon“, odnosno Prijedlog zakona o ublažavanju ekonomskih posljedica djelovanja pandemije u Fedraciji Bosne i Hercegovine.

Novinari su premijera Novalića pitali da li će 15. aprila, ipak, biti izvršeno usklađivanje penzija, odnosno da li postoji mogućnost „da se ostave dugovi penzionerima, da im ne bi i naredne godine bila umanjena osnovica pa bi bili dvostruko na gubitku“.

“Tamo je rečeno da nikakvih povećanja, ne samo za penzionere, nego i za druge – boračke, civilne invalide… ne može biti dok traje stanje pandemije. Ako mi za tri mjeseca proglasimo da ga više nema, dejstvo zakona će se vratiti nazad, od 15. aprila. Time će, retroaktivno, djelovati i na penzioni zakon”, odgovorio je Novalić.

Dodao je da će, „ako baš ulazimo u matematiku“, prema analizama, naredne godine za najmanje 15 posto biti umanjen bruto društveni proizvod FBiH.

“Mi bi sljedeće godine trebali smanjiti za 15 posto penzije! Jel tako? A ko bi to mogao uraditi”, pita se Novalić.

Na pitanje o problemima koji su se pojavili u realizaciji dogovora o moratoriju na kredite građana koji je Vlada FBiH postigla s poslovnim bankama, Novalić je podsjetio da je moratorij “selektivan i namijenjen svima koji su pogođeni pandemijom koronavirusa.

“Mi smo pravili provjeru koliko je radnika pogođeno. Već sada je pogođeno 266.000, od 330.000 radnika. Naše je rješenje da onaj ko bude pogođen, da će, bez problema, moći koristiti moratorij. Ko nije, ne može ili ne mora ga koristiti. Stvar je selektivna”, podvukao je Novalić.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad