Ko je kome u BiH nadređeni

Vijesti 13. apr 202018:23 > 19:33
N1

Ko je kome nadređeni, ko je prekršio ustavne nadležnost? Mogi li kantoni protiv Federacije, Republike Srpska mimo države, ili država kontra Republike Srpske? Ili - možda bi se svi mogli udružiti i lakše prebroditi krize kakva je pandemija korona virusa. Ova situacije je razotkrila koliko imamo ili nemamo respiratora, a najnoviji požari ponovno suočila s realnošću - Bosna i Hercegovina nema kanadere niti air tractore. A imaju ih svi u okruženju.

Pandemija korona virusa, požari… Sve je to stavilo na test bh. službe i administraciju. Virus je zemlju podijelio na veliki broj kriznih stožera, zbog čega je, napose u Federaciji, dolazilo do nesporazuma ili oglušivanja na naredbe u nekim kantonima. Ipak, Svjetska zdravstvena organizacija pohvalila je bh. vlasti kako su se suprotstavili nevidljivom neprijatelju. No, uvijek se otvori prostor za vječnu dilemu u našoj zemlji – dokle seže nadležnost entiteta, i kada se u ovakvim situacijama treba uključiti država?

“I mislim da svaki nivo efikasnosti, sa državnog prema entitetskim i kantonalnim, pokazuje uspješnost BiH, i ja uvijek navijam za to”, ističe Fahrudin Radončić, ministar sigurnosti BiH.

Radončić nije zadovoljan učinkovitošću Konferencije zdravstva, tijela pri Ministarstvu civilnih poslova, kojeg čine državna ministrica, ministri zdravstva entiteta i šef nadležnost odjela Vlade Brčko Distrikta. U Ministarstvu Ankice Gudeljević su nam reki kako se Konferencija redovno sastaje. Uvidom u njihovu web stranicu, očito je da su se od februara do 6. aprila sastali četiri puta. Bavili su raspodjelom medicinske opreme, a na sljedećoj sjednici najavljuju raspravu o mentalnom zdravlju stanovništva. Konferenciju je osnovao ministar Sredoje Nović, 2007, i posebno je bio aktivan u vrijeme pandemije svinjske gripe.

U državnu, entitetske i kantonalne blagajne godišnje se sliju milijarde maraka, ali se do pojave pandemije korona virusa nije vodilo računa imaju li zdravstvene ustavone dovoljno respiratora. Također, svake godine u sezoni požara, isto pitanje – zašto BiH nema kanadere ili air tractore, pa je ovoga puta pomoć pristigla iz Crne Gore.

Nakon svega, stižu nova obećanja…

“Ova iskustva s požarima su zadnja upozorenja da se hitno nađe novac za sljedeću sezonu, kako bismo imali makar air tractore koji zaista rade sjajno svoj posao”, kaže Radončić.

“To nisu prevelike investicije. Treba potrošiti za tu svrhu par miliona u 2021. godini. Bolje investirati par miliona u te helikoptere koji mogu nositi vodu, nego izgubiti stotine miliona vrijednu šumu”, zaključuje Bakir Izetbegović, predsjednik SDA.

BiH je u raljama preskupe administracije. Treba isfinancirati 14 vlada, 120 ministara i više od 600 zastupnika.

I gotovo 4 milijarde potrošimo više nego što treba na javne nabavke. Podsjetit ću vas da trošimo milione na sudske troškove na sudske takse, na kamate za nepravedno donesene odluke administrativnog sistema, dajemo milione na iznajmljivanje prostora za institucije, dok prostorije javnih zgrada stoje prazne, itd”, otkriva Rubina Čengić, novinarka.

Možda iz ove krize, bh. društvo i nauči poneku lekciju. Pojedini bh. političari odrekli su se dijela svojih plaća, a Administrativna komisija Zastupničkog doma Parlamenta FBiH donijela je odluku o smanjenju paušala sa 600 na jednu marku, i naknade za odvojeni život sa 300 na jednu marku. Ostaje pitanje hoće li i drugi parlamenti u našoj zemlji ići za ovih primjerom i – u konačnici – jesu li to svrishodne mjere ili samo populizam?

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad