Solak: Nema razloga za opuštanje

Vijesti 14. apr 202008:31 > 09:03
N1

Za Novi dan govorili su komandantica Kriznog štaba Kantona Sarajevo Nihada Glamoč i direktor Civilne zaštite Federacije Bosne i Hercegovine Fahrudin Solak.

Solak je poručio kako je trenutna situacija sa korona virusom u FBiH dobra i da se nada da će i dalje biti na takvim rezultatima. Naveo je i da se sve čini da se ostane u tom okviru, odnosno da nemamo više oboljelih, a pogotovo ne smrtno stradalih.

Moramo svi mi biti puno odgovorniji, ponašati se prema sebi i drugima odgovorno. Juče smo imali situaciju da je nakon testiranja nad osobama dokazano da su prebolovali korona virus, a da to nisu znali. Nadamo se da nisu išli komunicirali s drugim ljudima te da ih nisu zarazili, da su poštovali mjere. Nema razloga za opuštanje, nego biti samosvjestan. Dvije mjere koje smo uveli a to je samoizolacija i držanje socijalne distance su dovoljni za bilo koga, a ne pridržavamo ih se. Nadati se da ćemo postati svjesniji“, istakao je Solak za N1.

Obavezna mjera karantina po rješenju Federalnog ministra zdravstva osobama koje ulaze u Bosnu i Hercegovinu na graničnim prijelazima na području Federacije izazvala je prilično nezadovoljstvo građana koji su noć sa petka na subotu proveli ispred karantina u Cazinu, kao i reakcije vlasti Unsko sanskog kantona. Iz CZ FBIH tvrde sve je pod kontrolom.

Glamoč je komentarišući taj slučaj navela kako su studenti iz Italije bili prvi koji su ušli u našu zemlju te da su iz Kriznog štaba KS reagovali i da su otišli na granični prelaz, te su svi sugrađani, kako je naglasila, adekvatno smješteni u karantin.

Ušlo se na teritoriju Republike Srpske koja o tome nije bila obaviještena. Nije dovoljno samo poslati e-mail i skinuti problem sa sebe, to tako ne ide. Treba da se poradi na komunikaciji. Od tada sve su ti problemi riješeni i nema takvih problema. Svi građani koji dođu na granicu se što kraće zadržavaju, izdaju se rješenja Federalnog ministarstva zdravstva i upute se prema mjestu prebivališta“, komentarisao je Solak za N1.

Istakao je i da se svi naši građani upućuju u karantin i da nema kućne izolacije. “Na granici su pripadnici FUCZ koji obezbjeđuju sve što je neophodno, od toaleta, grijalica, hrane, a u tom periodu ih posjećuje zdravstveni radnik iz matične opštine i uz tu trijažu dođe rješenje Federalnog ministra zdravstva. Federalni inspektor je također tu i organizuje transport. Veliki broj građana dođe pješke i onda dolazi vozilo iz Kantonalnog štaba civilne zaštite i transportuje ga do karantena. Sada su znatno manji ulasci u BiH“, kazao je Solak.

Glamoč je ponovo apelovala građane da poštuju sve preporuke kako bi što prije ovo bilo iza nas, kako je rekla.

Solak je istakao kako su sve mjere koje su uvedene na osnovu epidemiologa i Kriznog štaba FBiH te također zamolio građane BiH da poštuju mjere, te potcrtao kako ima dosta pojedinaca koji to ne poštuju. Naveo je i da je na organima MUP-a da primjenjuju svoja ovlaštenja, da posjećuju izletišta, te da se nada da neće biti potrebe za uvođenjem drastičnijih mjera.

Odgovarajući na pitanje koliko će još važiti mjere nakon što prođe epidemija, Solak je rekao kako će se kada se budu mjere ublažavale, ublažavat će se postepeno, te da ovo nije opasnost za koju se zvukom sirene može reći da je prošla.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad