EK će predložiti izmjenu akta o ograničenju izvoza medicinske opreme van EU

Vijesti 14. apr 202013:45 > 13:52
N1

Evropska komisija predložit će izmjenu akta kojim je ograničen izvoz medicinskih sredstava van teritorije EU, rečeno je u Evropskoj Komisiji za N1.

Na pitanje da li je bilo riječi o tome da se zemlje Zapadnog Balkana izuzmu iz tih restrikcija, iz Evropske komsije odgovaraju da su o tome već obavljeni razgovori sa više država članica Evropske Unije i da je u toku priprema revidiranog prijedloga.

Prijedlog koji priprema Komisija odnosi se na vrstu materijala čiji izvoz je ograničen, kako bi se smanjio broj artikala koji podliježu tim ograničenjima, ali i kako bi se riješilo pitanje geografskog dosega tih mjera, rekao je portparol EK za trgovinu Daniel Rosario.

On kaže i da su primili pismo koje su tim povodom uputili predstavnici država Zapadnog Balkana, u kome se od evropskih institucija traži da te zemlje kandidate za članstvo u EU izuzmu iz odlluke o ograničavanju izvoza.

Komisija vidi logiku u tom zahtjevu, o tome je već bilo riječi i zbog toga je u toku finalizacija novog prijedloga“, rekao je Danijel Rosario.

Evropska komisija donijela je odluku o restrkcijama na izvoz medicinske opreme 15. marta, zabrinuta za snabdjevanje na tržištu unije, koja važi do 25. aprila i podložna je reviziji.

Predsjednica Evropske komisije Ursula Von Der Layen je, objavljujući odluku na Twitteru, tada navela da medicinska oprema za zaštitu od koronavirusa može da se izvozi u zemlje koje nisu članice EU, uz sagalsnost država članica

To znači da ova medicinska oprema može da se izvozi u države koje nisu članice EU samo sa izričitim odobrenjem vlada zemlja članica Unije. Ovo je nešto što smo morali da uradimo zbog zaštite našeg zdravstvenog sistema“, objasnila je tada predsjednica Evropske komisije.

Istog dana, proglašavajući vanredno stanje u Srbiji, predsjednik Aleksandar Vučić izjavio je da je EU zabranila izvoz medicinske opreme u Srbiju i da je zbog toga pomoć zatražio u Kini, koja je, kako je naveo „jedina zemlja koja može da nam pomogne“

„Shvatili ste da velika međunarodna solidarnost ne postoji. Evroppska solidarnost ne postoji. To je bila bajka na papiru”, rekao je tada Vučić, što je izazvalo veliku pažnju širom EU.

Iz Brisela je odmah stiglo razjašnjenje da se ne radi o zabrani, već da je Evropska komisija propisala da zemlje članice EU izdaju pojedinačne dozvole za izvoz zaštitnih maski, naočara, odela, rukavica i slične opreme.

To znači da je Evropska komisija, kako kažu, omogućila izvoz, ali da je na zemljama članicama da donesu pojedinačne odluke da li će izvoz dozvoliti ili ne, u zavisnosti od svojih potreba, snabdevenosti i drugih uslova.

U aktu koji je tada objavila Evropska komisija propisuje se i da države članice moraju poštovati unutrašnja pravila EU za krizne situacije, ali i da pruže podršku aktivnostima Svjetske zdravstvene organizacije.

U tom dokumentu piše da je „u interesu EU“ da osigura da ponuda te opreme odgovara potražnji unutar Unije, ali da određeni proizvodi pod određenim okonostima, mogu biti odobreni trećim državama, ali u zavisnosti od potreba država članica, koje o tome odlučuju.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad