Vozaču pritvor zbog nesreće u kojoj su četiri osobe kod Livna izgubile život

Vijesti 14. apr 202014:39 > 14:45
Fena / Arhiv

Zbog saobraćajne nesreće u kojoj su u mjestu Kovačić kod Livna život izgubile četiri osobe te drugih otkrivenih kaznenih djela, četrdesetšestogodišnjem vozaču Land Rovera iz Livna u utorak je određen jednomjesečni pritvor.

Na prijedlog Kantonalnog tužilaštva, Općinski sud u Livnu, u utorak je T.P. (1974) iz Livna odredio jednomjesečni pritvor radi postojanja osnovane sumnje da je u stjecaju počinio teška kaznena djela protiv sigurnosti javnog prometa i neukazivanja pomoći osobi povrijeđenoj u saobraćajnoj nesreći te druga otkrivena kaznena djela.

Osumnjičenom se stavlja na teret da je 9.aprila ove godine oko 23 sata, u vrijeme zabrane kretanja motornih vozila, zbog epidemije korona virusa, na magistralnoj cesti M-6.1 u mjestu Kovačić, općina Livno, upravljao terencem Land Rover iz pravca Bosanskog Grahova, prema Livnu, bez upaljenih svjetala pa je lijevim prednjim dijelom vozila udario u prednji dio vozila marke Golf II, kojim je upravljao J. M. (21) s kojim su bili i S.V. (20). V.V. ( 20) i I.R. (19). Svo četvoro su od posljedica zadobivenih povreda preminuli.

Prema navodima Tužilaštva, osumnjičenom se stavlja na teret također da je bez pomoći ostavio osobe povrijeđene u saobraćajnoj nesreći tako da im nije pružio pomoć, nego je iz svoga vozila, u cilju neotkrivanja posjedovanja naoružanja, uzeo dvije lovačke puške i određenu količinu streljiva i zakopao ih na njivi, oko 100-injak metara od mjesta nesreće.

Osumnjičenom se također stavlja na teret da je u svojoj porodičnoj kući u mjestu Rujani u Livnu neovlašteno držao oružje, kao i da je 30.marta ove godine neovlaštenom upotrebom pravog pečata lovačke udruge iz Lištana za drugu osobu izradio lažnu ispravu, potvrdu slobodnog kretanja za vrijeme opasnosti od pojave koronavirusa u vremenu od 00-24 sata.

Zbog postojanja osnovana straha da će uništiti dokaze ili tragove važne za kazneni postupak , kao i da će boravkom na slobodi ometati kazneni postupak utjecajem na svjedoke, sudac Općinskog suda u Livno je protiv osumnjičenog je odredio mjeru pritvora u trajanju od mjesec dana, navode iz Županijskog tužiteljstva u Livnu.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad