Čavara za N1: Ja bih samo više volio da partneri iz SDA pokažu više odlučnosti

Vijesti 14. apr 202018:40 > 18:45
N1

Marinko Čavara, predsjednik Federacije Bosne i Hercegovine, za N1 je govorio o epidemiji korona virusa, kao i o aktualnim političkim temama.

Čavara je kazao da ne treba biti politikanstva u provođenju mjera u borbi protiv korona virusa, te pojasnio na šta konkretno misli.

“To je logično, događa se u svakoj teškoj situaciji, kao što se u ratu događa. Oni kojima je poljuljan ugled, koji imaju prevelike nerealne ambicije, pa do stranaka koje se pokušavaju ovo iskoristiti da se predstave kao jeidni zaštitnici. Stalno na to upozoravam i ovo ne treba da bude moj napad na bilo koga, nego samo upozorenje da moramo biti svi jedinstveni u ovoj situaciji. Ona traži sve nas zajedno, da se okupimo u borbi protiv nečega što je dosad nepoznato”, pojasnio je.

Smatra da pored zaštite zdravlja, mora se razmišljati i o zaštiti ekonomije i radnih mjesta.

“To će tražiti puno veći odogovor svih nas zajedno”, istakao je.

Govoreći o partnersvu HDZ-a i SDA na razini Federacije BiH, Čavara je kazao su ove dvije stranke upućene jedna na drugu, kao legalni predstavnici Bošnjaka i Hrvata.

“Što ne znači da se mi slažemo o mnogo čemu. Ja bih samo više volio da partneri iz SDA pokažu više odlučnosti, spremnosti, borbe za institucije države Bosne i Hercegovine i Federacije BiH, a ne da to samo bude samo floskula kada treba prikupiti određene političke poene, nego trebamo se stvarno dogovarati. Jedna nespremnost za dogovaranja, za nošenje zajedno odgovornosti pokazuje se kroz jednostrane donošenje odluka”, istakao je Čavara i dodao:

“Svako soliranje, svaki pokušaj poentiranja političkog ili profiterstva ovim teškim vremenima ja osuđujem.”

Upitan trebaju li se odgoditi lokalni izbor zbog epidemije korona virusa, Čavara je kazao da bi za to trebalo promijeniti Ustav.

“HDZ-u BiH odgovara svaki termin lokalnih izbora i uvijek ćemo pobijediti. Radimo za dobrobit svakog stanovnika ove države i za dobrobit hrvatskog naroda”, kazao je.

Upitan hoće li na čelu FBiH dočekati Izbore 2022. Godine, Čavara je odgovorio:

“Nažalost, takvo imamo stanje da moramo tražiti rješenja za sve odluke Ustavnog suda, da se poštuje Ustav. A to znači da se osigura kroz Izborni zakon mogućnost izbora legitimnih legitiminh predstavnika. Na temelju toga možemo graditi partnerstvo za novu vlast u FBiH. Moja osobna želja nije, jasno da ova pozicija nosi veliki teret”.

“Prvo izmjene Izbornog zakona pa tek onda imenovanje Vlade FBiH?”, voditelj Zvonko Komšić tražio je pojašnjanje Čavarine izjave.

“Ja samo ponavljam ono što smo davno rekli. Znači, ne izmjene Izbornog zakona, nego provođenje odluka Ustavnog suda kroz izmjene Izbornog zakona”, kazao je Čavara. 

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad